PRELOG SAVJETUJE TOMAŠEVIĆA / Nakon najave kazni za nerecikliranje: 'Treba sustav mrkve i batine, a i puno više kontrole'

U Prelogu imaju kontrolora koji obilazi barem dva puta godišnje terene, a i djelatnike koji dižu kantu

17.11.2021.
22:55
VOYO logo

Izgleda da je zagrebačka vlast odlučila stati na kraj ovoj građanskoj nonšalanciji, lijenosti i nebrizi. Naime gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je upravo u RTL Direktu i ne znajući što smo sve otkrili u biootpadu najavio kako će se iduće godine izmijeniti model naplate odvoza otpada. Oni koji ga sortiraju i odvajaju trebali bi platiti manje, oni nemarni i lijeni više. 

"Kažnjavanje onih koji kontaminiraju sirovine, tj. odvojeni otpad koji su se drugi trudili da odvoje. Ako stavite u kantu s biootpadom vi ste uništili sirovinu i to bi se trebalo kažnjavati", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad obzirom da je isto to i to barem 10 godina najavljivala i bivša gradska vlast Milana Bandića naravno da smo malo skeptični prema tome pa smo provjerili je li toga igdje ima i ako ima kako funkcionira. Ali zasad ga nema nigdje u Hrvatskoj, najbliže tome su došli u Međimurju gdje komunalna inspekcija povremeno zaviri u kante za smeće. 

"Ugovorna kazna postoji ali nije sastavni dio cijene. Ako stavite miješani otpad u kartu za biootpad i to utvrdimo, dobit ćete dodatno kaznu na račun", kazao je Siniša Radiković, direktor PRE-KOMA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako otkriti da građani ne recikliraju, Radiković je kazao: "Na dva načina. Imamo kontrolora koji obilazi barem dva puta godišnje terene, a i djelatnike koji dižu kantu. Se vidi da oni na kamionu vide npr. biootpad stavljen u crnu kantu."

Kazao je i da je taj sustav moguće postaviti u zgradama gdje živi tisuće ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je moguće, samo veliki grad ima velike novce. Treba uvesti ne znam koliko kontrolora. Morate primijeniti sustav mrkve i batine. Jer jednostavno neki ne žele odvojiti", kazao je Radiković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike