Prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Nakon teške južine stiže prvi ozbiljniji val hladnoće: Biometeorološke prilike se kvare, tlak zraka je pao...

Meteoropati i kronični bolesnici sigurno već osjećaju da je pred nama snažna promjena vremena

27.11.2019.
21:57
VOYO logo

Ponovno je krenula južina i to prilično izražena pa su neka mjesta osjetno toplija nego što bi se očekivalo. Tako je primjerice u Gospiću sredinom dana izmjereno 13 stupnjeva, a u ostatku Like i u Gorskom kotaru bilo je čak 14! Iznenađujuće, najhladniji grad u zemlji, s maksimalnih devet Celzija, bio je - Zagreb.  

Južina se nastavlja pa će se tako Zagreb sve do jutra i zadržati na tih devet stupnjeva. U Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije bit će samo malo hladnije od toga, u gorju toplije, a na moru temperature primjerene sredini, a ne kraju jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevladavat će oblačno, kiša će biti česta, na Jadranu mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Snažna će kiša biti praćena okretanjem vjetra na ošto, pa i lebić koji će podignuti valove od metra do metra i pol. 

Upozorenja od kiše!

Poslijepodne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj većinom suho, a u središnjim predjelima i oblaci će se malo raskinuti. Puhat će i dalje umjeren jugozapadni vjetar s kojim će se temperatura podignuti na 12 do 14 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji također dosta sunčanih razdoblja, ali je ipak izgledna i kiša, osobito prema večeri. Jugozapadnjak, na istoku slab, u zapadnoj Slavoniji umjeren, a temperature će biti više nego danas pa će se ta dva utjecaja donekle pobiti i činit će se podjednako svježe kao danas.

U Dalmaciji se i u drugom dijelu dana očekuju pljuskovi, čak češći nego prijepodne, a ponegdje mogu biti i prilično jaki. Vjetar će okretati kroz treći i četvrti kvadrant, s time da će na jugu dominirati lebićada, odnosno garbinada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici i poslijepodne nas očekuje kiša zbog koje je DHMZ izdao i upozorenje o obilnoj kiši. Očekuje se lokalno i do 60 litara po četvornome metru. Južina i ovdje, prevladavajući jugozapadni vjetar, a temperature slične kao danas.

Stiže promjena 

U petak i subotu na kopnu će pasti još malo kiše, no bit će i duljih suhih dijelova dana. U nedjelju ujutro magla, danju većinom suho. Bit će postupno sve hladnije, prvo prosinačko jutro počet će mrazom. I drugi, treći dan prosinca potvrdit će svoj zimski karakter, stiže nam prvi ozbiljniji val hladnoće s kojim će u gorju pasti malo snijega, a u mnogim nizinama bit će susnježice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na obali se nastavlja kišni period, do nedjelje promjenjivo, a početkom novog tjedna jače pogoršanje sa snažnim jugom i neverama, a zatim i olujnom burom koja donosi zahladnjenje.

Biometeorološke prilike već se kvare, tlak zraka pao je od sinoć za desetak hektopaskala, vlaga je iznad 80 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteoropati i kronični bolesnici sigurno već osjećaju da je pred nama snažna promjena vremena, mogući su glavobolja i bolovi na mjestima prijašnjih ozljeda. Ako vam to može biti utjeha, s ovom nam promjenom napokon stižu vremenski uvjeti primjereni dobu godine i uskoro bi vam trebalo biti bolje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo