(ne)kvaliteta hrane / Nakon izvješća o bakterijama u hrani istražujemo: Kako prepoznati neispravne namirnice?

Image
Foto: Thinkstock

Miris i izgled su presudni za uočavanje je li nešto pokvareno, ali ponekad se i prevarimo...

5.2.2019.
9:40
Thinkstock
VOYO logo

Jaja, meso, mlijeko, mliječni proizvodi, voće, pa čak i pivo i žitarice. Centar za sigurnost hrane u tri je godine istraživanja u nekim od tih proizvoda pronašao salmonelu, plijesan i ešerihiju koli. Nehigijenki uvjeti u trgovinama i na tržnicama kao i nepranje ruku - najčešći su uzrok tome, potvrdili su i u Zavodu Andrija Štampar. 

"Najčešći uzrok tome je ljudska pogreška. Ili pak loše sirovine. Od loših sirovina ne možemo napraviti dobru hranu", kaže dr.sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmete opće upotrebe, NZZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše bakterije su oku nevidljive. Pa bi za stvarno stanje hrane - ona trebala na analizu. A kako onda znati je li hrana doista ispravna?

"Pa ja gledam po datumu koliko traje i odakle je."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali mi se dogodilo da sam našla hranu kojoj je istekao rok trajanja."

"Pa po mirisu i po izgledu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miris i izgled su presudni za uočavanje je li nešto pokvareno, ali ponekad se i prevarimo. 

"Ako je piletina sluzava i nema mirisa, može se oprati i može se dalje obično koristiti.
Ljudi znaju ponekad takvu piletinu baciti. Ali, radi se o bakterijama koje se normalno razvijaju na nešto povišenim temperaturi ako takav proizvod stoji dulje vremena", ističe dr. Kovaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše bakterije se nerijetko nađu i u cijeđenom soku. Bez obzira na to ima li voće i povrće koru ili ne, uvijek ga treba oprati.

"Na bademima, lješnjacima treba uvijek vidjeti ima li vidljive plijesni ili crva koji mogu biti prisutni. Ali kad su oni ovako suhi, u rinfuzi, lijepo izgledaju, većina bakterija tu ne može preživjeti", upozorava dr. Kovaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S mesom i jajima uvijek treba biti oprezan. Ako niste sigurni jesu li ispravna - svakako ih dobro ispecite da tempreratura ubije eventualne izvore zaraze. 

U Zavodu kažu - zbog rezultata istraživanja Centra za sigurnost hrane mjesta panici nema. Jer otkriveni nedostaci su negdje samo 1 posto, a ni drugi nisu puno veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva ova istraživanja su bila zapravo na nivou samokontrole. To sami objekti koji proizvode hranu kontroliraju svoju hranu da bi vidjeli da li je sve ispravno, onda su oni dužni napraviti korektivne mjere", jasno će dr. Kovaček.

Jedino u dječjoj hrani nije pronađeno ama baš ništa opasno. Pa onda možda bolje da se ponekad malo, barem s hranom, vratimo u djetinjstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo