financijske malverzacije / Nakon velike afere Kaptol stavio 'točku na i': Prebendari više neće moći samostalno poslovati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poslovanje Prebendarskog zbora bit će potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog, duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa,

1.10.2019.
9:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka nadbiskupija stavila je "točku na i" po pitanju prebendara i afere koja je lani izbila u javnost, piše u utorak Večernji list.

Objavljen je, naime, novi Statut Prebendarskog zbora, koji će "pomoći drevnom Zboru da vremenitim dobrima upravlja prema kanonskim odredbama i koristi ih isključivo za ciljeve koje određuje Zakonik kanonskoga prava, a to su: uređenje bogoštovlja, briga za dolično uzdržavanje klera i drugih službenika, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, napose prema siromasima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, poslovanje Prebendarskog zbora bit će potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog, duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa, navodi dnevnik.

Službeni Kaptol jučer se osvrnuo i na spomenutu aferu, naglašavajući da "glede novčanih iznosa što su se pojavili u medijskim napisima nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane Zbora prebendara, nego o ulaganju investitora koji su podigli kredite od banaka na temelju hipoteka na dvije prebendarske nekretnine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarska i financijska kriza dovela je dva spominjana projekta Zbora prebendara u teškoće za koje su već nađena rješenja. Zbor prebendara više nije vlasnik spomenutih nekretnina, jer su one prodane u skladu s kanonskim propisima. Zbor prebendara zadržao je svu svoju ostalu imovinu i nije opterećen kreditima.

Tijekom cijelog vremena Zbor prebendara financijski je poslovao i posluje pozitivno. Izražavamo duboko žaljenje zbog sablazni i zbog nanesene moralne štete", piše u priopćenju nadbiskupije te najavljuju da će kardinal Bozanić uskoro objaviti imena novih prebendara, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo