OPET PUCA! / Nakon više od 400 dana tišine, Grički top opet je u podne zapucao: 'Meni je to lijep prizor, još je i Valentinovo...'

Topnik Alem Tutundžić priznao je da noć ranije nije spavao zbog uzbuđenja. Ovo je bio najdulji period da top nije pucao u posljednjih 140 godina

14.2.2022.
19:08
VOYO logo

Minuta do pucnja, začepite uši!, viknuo je topnik. A onda su golubovi s Jelačić placa poletjeli u zrak. Snažni prasak odjeknuo je gradom. Nakon više od 400 dana tišine, s vrha kule Lotrščak Zagrebom se prolomio pucanj Gričkog topa.

"Bitno je da se ponovno nastavlja tradicija i da će sve biti u redu, čini mi se, jer počinjemo s Danom zaljubljenih, mislim da je to dovoljno znakovito", rekao nam je topnik Alem Tutundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top nije pucao zbog vibracija koje proizvodi ispaljivanje čahure s barutom, a koje bi mogle preplašiti građane uznemirene potresom. Ovo je bio najdulji period bez pucanja u više od 140 godina. Alem je topnik 14 godina. Iako radi i petkom i svetkom te ne smije zakasniti ni sekunde, posao mu je nedostajao.

Priznao nam je, nije mogao spavati noć prije. 
"Pa da naravno, to je posao koji ja volim i onda kad neki posao koji volite, a dugo ga ne možete raditi iz ovih ili onih razloga, onda kad ga počnete raditi naravno da budete ushićeni", rekao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top je prvi puta nakon Prvog svjetskog rata utihnuo i to nakon zagrebačkog potresa. Potom je ponovno počeo pucati, a opet utihnuo nakon petrinjskog potresa. Zagrepčani pucanj u podne nisu čuli godinu i dva mjeseca.

Mihovil Janjić iz Zagreba komentirao je: "Golubovi su odletjeli opet. Svi odjednom. Meni je to lijep prizor, zato što čekaš na to da se dogodi. Znaš da je podne. Još je ovako krasan dan i Valentinovo, super sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

{"RELATED":/377493}

Kata Filipović također je sretna: "Drago mi je, da bude sve kako je bilo nekad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žarko nam kaže: "Baš smo komentirali kaj više top ne puca? Kaj su ga maknuli? Ne znam. A sad nam je baš drago. To je simbol Grada Zagreba. Tko nije iz Zagreba, njemu to ne paše, on se preplaši kad puca."

Prema legendi, pucanj iz Gričkog topa uništio je ručak paši koji se nalazio u turskom taboru preko Save. Zbog straha, Turci su pobjegli i nisu napali Zagreb. Ostali su top i tradicija kojom se podne ovako obilježava jedino ovdje i više nigdje na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo