bez ikakve zadrške / Nastavlja se prepucavanje, Udruga poljoprivrednika žestoko uzvratila ministrici Vučković: 'Niste uopće odgovorili!'

Image
Foto: RTL

Svima je jasno, osim izgleda Vama, da je vaš prethodnik, bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, namjestio sebi tzv. Vinsku omotnicu

23.4.2021.
15:35
RTL
VOYO logo

Udruga "Hrvatski krški pašnjaci" na Facebooku je nedavno objavila otvoreno pismo koje su poslali ministrici poljoprivrede, o čemu smo već pisali, a u tom pismu osvrnuli su se na bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegovu vinariju koju je, kako ističu iz ove udruge, sagradio obilno dobivenim javnim novcem.

Nakon toga RTL.hr je dobio odgovor ministrice Vučković na optužbe o pogodovanju bivšem ministru Tolušiću i kritike na svoj račun, a sada se ponovno otvorenim pismom i žestokim odgovorima ministrici obratila Udruga "Hrvatski krški pašnjaci". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo pismo ministrici pronosimo u cijelosti:

Poštovana ministrice Vučković,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u Vašem odgovoru na otvoreno pismo kojim Vam se 19. travnja obratila udruga Hrvatski krški pašnjaci iznijeli ste netočno neke navode, a na neka naša pitanja i pritužbe niste uopće odgovorili, stoga Vam se iznova obraćamo.

Naime, svima je jasno, osim izgleda Vama, da je vaš prethodnik, bivši ministar  poljoprivrede Tomislav Tolušić, namjestio sebi tzv. Vinsku omotnicu baš kako mu najviše odgovara, pa se iz ministarske fotelje preko noći prometnuo u uspješnog vinara i vinogradara uz obilatu, bespovratnu milijunsku pomoć javnih potpora, prema Pravilniku koji je osobno potpisao. No, time bi se trebale baviti službe koje istražuju zloporabu položaja i sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vas smo pitali zašto se u mjerama za turizam traži radno iskustvo, a u mjeri Ulaganje u vinarije i marketing to se nigdje izrijekom ne traži!? Dobro znate da se uvjeti i kriteriji za dobivanje mjera mijenjaju, pa čak i u toku objave natječaja, a sve da bi se pogodovalo određenim ljudima. To je javna tajna.

Što se tiče sudskih postupaka, prvenstveno smo mislili na firmu "Žito Osijek", koja je zbog uskrate europskih potpora dobila pravomoćnu sudsku presudu protiv Republike Hrvatske. Vi ste, ministrice, u pravu kada kažete da pravilnici i natječaji nisu objavljeni za vrijeme bivšeg ministra Tolušića. Objavljeni su za vrijeme njegovog prethodnika Tihomira Jakovine. Međutim, činjenica je da je upravo bivši ministar Tolušić stopirao isplate određenim poljoprivrednicima koji su prošli na mjerama ruralnog razvoja. Među njima je bila i tvrtka „Žito Osijek“. Ako je tadašnji ministar Tomislav Tolušić ispravno postupio, zašto je sud Republike Hrvatske pobio Tolušićevu  odluku i presudio u korist „Žito Osijeka“?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je Republika Hrvatska u situaciji da iz državnog proračuna mora isplatiti sredstva koja su "Žito Osijeku" trebala biti isplaćena iz europskih fondova. Dakle, radi se o odgovornosti bivšeg ministra Tolušića. Još je tragičnije da sada nitko ne uvjetuje tvrtki "Žito Osijek" da sredstva koja joj država mora isplatiti po pravomoćnoj sudskoj presudi, uloži namjenski u projekt koji je prijavila kada je aplicirala na mjere ruralnog razvoja! Tko će državi nadoknaditi štetu koju je prouzročio bivši ministar Tolušić, a koja se u ovom slučaju mjeri desecima milijuna kuna kojima država mora obeštetiti „Žito Osijek“?! To je tek vrh ledenog brijega u moru tužbi koje zakinuti poljoprivrednici pripremaju protiv RH, jer su se oni na pozicijama moći, a koji su trebali biti i   pomoć i sluga poljoprivrednicima, nad njima administrativno i protupropisno iživljavali. Umjesto nadzora, uputa, savjetovanja, nadogradnje, da zajedno oplemenimo poticaje iz europskih fondova, na dobrobit svih, i društva i lokalne zajednice i pojedinca, na djelu je bio administrativni sadizam!  Kako, gospođo ministrice, uopće takvo što možete braniti, i to javno?

U nakani da demistificiramo sveukupnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici koji su na poziv države 2015. g. upisivali državnu zemlju u dobroj namjeri, moramo se dotaknuti lika i djela Vašeg prethodnika Tolušića kojeg ste u svom odgovoru prikazali kao poštenog i savjesnog čovjeka. No, brojni medijski napisi vas demantiraju. Evo, samo da citiramo dio članka koji je objavljen na portalu Index.hr 23.01.2019. godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sramotio nas je, izazvao trgovinski rat sa susjedima, napadao je strane trgovačke lance, na forumima je pod nadimkom Roks hvalio sam sebe... .”

Krajem 2011. godine Tolušić je pravomoćno osuđen jer je na forumu lokalnog portala virovitica.net pljuvao lokalnog SDP-ovca, a besramno hvalio – samoga sebe. Tada je bio župan. Doduše, nije se hvalio kao na spomen-pločama, imenom i prezimenom, ali javnost je vrlo brzo doznala da se iza forumaškog nadimka Roks krije upravo tadašnji župan Tolušić koji koristi svaku priliku nemilosrdno iskritizirati oponente, a svoju malenkost veličati do unedogled. Primjerice, evo  dijela Roksove samohvale: „I ja sam zadovoljan s Tolušićem jer je stvarno osvježenje u ovoj učmaloj županiji i stvarno se trudi. Župane, svaka čast! Samo tako, ne obaziri se na ove jadnike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kad je zasjeo u fotelju ministra nastavio je sa  samohvalom, u medijima je iznosio neistine i dovodio je javnost u zabludu prikazujući sebe kao spasitelja poljoprivrede, a naročito kada su u pitanju pašnjaci odnosno krški pašnjaci.

Prema izjavama ministra Tolušića ispadalo je da baš ništa nije bilo dobro i da je pokrenuo izvanredne kontrole da bi napravio reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi poljoprivrednici koji su upisivali državnu zemlju,  pašnjake, u sustav potpora 2015. g. ispali su prevaranti jer su upisivali i one površine koje bi kasnije kontrolori na terenu proglašavali neprihvatljivima da bi kažnjavali poljoprivrednike na nezakonit način.

Image
Udruženi poljoprivrednici /

Pisali ministrici Vučković, žestoko napali Tolušića: 'Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod!?'

Image
Udruženi poljoprivrednici /

Pisali ministrici Vučković, žestoko napali Tolušića: 'Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod!?'

U svom odgovoru na otvoreno pismo naše Udruge tvrdite:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provedenim kontrolama utvrđeno je da je postojalo više razloga za neprihvatljivost kontroliranih površina pašnjaka, od čega se najčešće radilo o nepoljoprivrednom zemljištu većinski obraslom gustom, neprohodnom i nepoželjnom vegetacijom (grmlje, makija, šuma) ili o gospodarstvima koja su prijavila pašnjake za potporu, ali ih se nije koristilo za poljoprivrednu proizvodnju ili napasivanje stoke, obzirom da istu nisu ni posjedovali, niti provodili kosidbu trave. 

Draga naša ministrice, probajte zamisliti situaciju kada poljoprivrednici dođu u APPRRR i traže upis državne ili privatne zemlje u sustav potpora? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očigledno niste upoznati s procedurom upisa zemlje u sustav potpora niti znate što djelatnici agencije rade prilikom upisa zemlje u Arkod sustav.

Nitko od nas poljoprivrednika nije educiran niti je ovlašten da može procijeniti što je prihvatljivo, a što nije, zato i postoji procedura. Prilikom prvog upisa zemlje u sustav potpora poljoprivrednik daje djelatniku Agencije informaciju koja se odnosi na broj katastarske čestice koju želi prijaviti u sustav potpora. Ostali dio procedure je izvan moći poljoprivrednika jer upravo djelatnik agencije određuje što je prihvatljivo, a izlučuje sve neprihvatljive elemente i na kraju dodjeljuje koeficijent prihvatljivosti za svaku česticu koju poljoprivrednik želi upisati u sustav potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ni u jednom trenutku poljoprivrednik nije ovlašten niti može utjecati na odluku djelatnika Agencije šta se smije, a što ne smije upisati.

Iz svega navedenog očigledno je tko je odgovoran za sve što naknadno kontrola na terenu utvrdi da nije prihvatljivo. Apsurdno je i nedopustivo da kontrolori na terenu tumače prihvatljivost upisanih čestica u Arkod sustav kako je kome volja i tako do u nedogled, kao po zadatku, mogu smanjivati upisane površine, a sve u cilju da kazne poljoprivrednika radi neprihvatljivosti upisanih površina.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako je krajnje drsko, pa i neozbiljno, da provodite retroaktivne kontrole unatoč jasnim uredbama Europske komisije u kojima je propisano da kontrole višestruke sukladnosti moraju biti obavljene u istoj kalendarskoj godini.

Zar doista mislite da nitko od nas ne zna raditi i koristiti pašnjake i livade, ili je ipak posrijedi nešto drugo? Kriteriji kontrola o tome što je prihvatljiva, a što neprihvatljiva površina, što je dovoljno, a što nedovoljno ispašeno, nije usklađen ni s EU direktivama niti s hrvatskim zakonodavstvom. Naime, po direktivama EK potrebno je obavljati minimalnu poljoprivrednu aktivnost: na pašnjaku je to napasivanje stokom, a ne maliciozna seciranja u kojoj je mjeri ispašeno ili ne. Kriterij o neprihvatljivosti zbog ostataka suhe trave na pašnjaku nije zakonit i služi samo da bi se poljoprivrednicima oduzimala sredstva! Definicija APPRRR-a o korištenju ili nekorištenju je više špekulantska nego stručna. Mnogi naši poljoprivrednici koriste i koristili su pašnjake, ali po kriteriju kontrolora vaše Agencije  nisu ih koristili u "dovoljnoj mjeri", pa kontrolori to kategoriziraju kao da se uopće nije pašarilo, a takvo postupanje nije u skladu sa direktivama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni vaša tvrdnja da su se šibljak, garig i makija izbacivali iz Arkoda, jer je to neprihvatljiva površina, također nije u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, jer članak 3, stavak 2 navedenog zakona kaže upravo suprotno, šibljak, garig i makija su poljoprivredno zemljište, a ne nepoljoprivredno kako Vi tvrdite i neizostavan su energetski kapacitet u prehrani stoke. Brst je krmna smjesa, naročito za koze i ovce. Zbog takvih pogrešnih kriterija koje primjenjuje vaša Agencija mnogi poljoprivrednici su nepravedno oštećeni.

Kada navodite upis zemljišta bez pravnog osnova 2015. godine, bitno je spomenuti da su nas Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR pozvali da upišemo površine koje koristimo. Ministarstvo je bilo u obvezi realizirati potpisane ugovore. Do dan danas nisu realizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaše su izjave, ministrice, sasvim u skladu s prijašnjim izjavama gospodina Roksa,  koji je ciljano iznosio laži u medijima i koristio poziciju moći da bi se medijski obračunavao s poljoprivrednicima, a sebe prikazivao Robin Hoodom.

Stavite se u poziciju poljoprivrednika koji su investirali velik novac u razvoj projekata na krškim pašnjacima, a onda im netko usred „utakmice“ mijenja pravila igre kako se sjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite da promijenite pravila igre za vinsku omotnicu preko noći i da nametnete današnjem vinaru Tolušiću da mora imati najmanje 2000 sadnica vinove loze na parceli pored vinarije koja može maksimalno primiti 1000 sadnica vinove loze i da bez ispunjenja tog uvjeta ne može ostvariti daljnje potpore? Ili da mu nametnete kriterij da sagrađeni objekt mora imati trostruku veću kvadraturu da bi uopće ostvario potpore i da mu ne isplaćujete sredstva prije dovršetka dogradnje objekta? Što bi i kako bi u takvim uvjetima radio Tolušić?

Zar mislite da su poljoprivrednici glupi i da će nastaviti ulagati u poljoprivredu u uvjetima iživljavanja i odmazde nad njima? Zar mislite da će doći do ekspanzije ekološke proizvodnje kada istovremeno namećete nemoguće uvjete i onda se čudite zašto su pokazatelji razočaravajući?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar ne mislite da bi bilo normalno upozoriti poljoprivrednike na nepravilnosti i dati im rok da ih isprave prije sankcioniranja?

Zar mislite da je bilo normalno provoditi retroaktivne kontrole i kažnjavati poljoprivrednike bez pokrića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu takvo iživljavanje nad poljoprivrednicima kada i sami znate da vlada totalni nered u APPRRR-u i da je država ušla u projekt 2015. g. dodjelom državnog zemljišta nedovoljno spremna radi rokova koje je propisala EU?

Zar ne mislite da je suradnja s poljoprivrednicima na razini normalne komunikacije i ponašanja u interesu svih, pa tako i državnih institucija koje se još uvijek uče i još uvijek prilagođavaju pravilima EK?

Ni na jedno pitanje nismo od Vas dobili odgovor ni na jednom od niza sastanaka s Vama i Vašim suradnicima, a ni sada u vašem odgovoru na naše otvoreno pismo. Vi ste obećali da ćete do kraja 2019. godine ostvariti uvjete kako bi svi poljoprivrednici mogli dobiti poljoprivredne površine (pašnjake). Trebali ste izvanrednom revizijom šumsko-gospodarske osnove prenamijeniti u pašnjačke površine. Ali, to niste napravili ni do dan danas.

Kad već volite govoriti o upisu zemljišta bez pravne osnove, mogu kazati da se upravo u Vašem mandatu u Arkod upisuju površine bez pravne osnove. I vi ste dobro upoznati s takvim slučajevima a niste poduzeli ništa. Zašto?

Zbog toga smo primorani podnijeti prijedlog Ustavnom Sudu zbog ocjene ustavnosti podzakonskih akata koje je tendenciozno i s lošom namjerom donio bivši ministar Tolušić, a Vi ih ne želite promijeniti. 

Netočno je da mi pričamo priče o upisu površina u Arkod sustav bez pokrića. Naime, krški pašnjaci su jedini sektor u poljoprivredi koji bilježi kontinuiran rast poljoprivredne proizvodnje. Krški pašnjak je najveći zemljišni resurs u Republici Hrvatskoj koji zauzima 44% kopnenog teritorija naše države, a prisutan je u Arkod sustavu samo 6% kao i u financijskoj omotnici 6%, a to su porazni podaci.

Mi smo tražili od Vas kao od naše resorne ministrice da omogućite svakom poljoprivredniku normalan rad da bi bili što produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji. Ni po tom pitanju Vi niste napravili apsolutno ništa.

Prilikom pregovora oko ulaska Hrvatske u EU slabo ste ispregovarali površine za plaćanje. Zbog toga Republika Hrvatska, hrvatsko gospodarstvo, hrvatska poljoprivreda i hrvatski poljoprivrednici gube godišnje više od tri milijarde kuna europskih sredstava!

Krška područja su zapostavljena, a na krškim područjima ljudi žive, rade i proizvode u najtežim uvjetima. Stoku držimo većinom u improviziranim objektima, kilogram sjena plaćamo tri kune.

Na krškim područjima trenutno obitava 78 531 grlo goveda, 7202 konja, 3284 magarca, 43 877 svinja, 401 172 ovce i 56 809 koza. Ako to preračunamo po tablici konverzije uvjetnih grla dolazimo do brojke od 158 408 uvjetnih grla. Nadalje, ako uzmemo u obzir da na jedno uvjetno grlo po Uredbi o davanju u zakup šumskog zemljišta ide 3.3 hektara pašnjaka, dolazimo do brojke od 522 746 hektara pašnjaka koje ste trebali dodijeliti poljoprivrednicima da bi ih oni mogli upisati u Arkod i ostvariti pravo na potpore koje im zakonski pripadaju.

Vi to niste napravili i na taj način ste oštetili mnoge poljoprivrednike, jer imamo upisano samo 80 000 hektara Arkodu a trebali bi imati 522 746!  Draga naša ministrice, to su porazni podaci. Krški pašnjak ima ogroman potencijal za razvoj ekološko-ekstenzivnog stočarstva i seoskog turizma, jer se prostire na dva milijuna hektara, a ostvarili smo pravo na potpore za samo 80 000 hektara.

Ljudi nemaju osnovnih uvjeta za život i rad zbog destruktivnih pravilnika i uredbi koje vi uporno ne želite mijenjati, a morali biste.

 Navodite da su Hrvatske šume dodijelile u zadnjih desetak godina 26 950 hektara. To su porazni podaci i bilo bi bolje da s njima niste izlazili u javnost. S obzirom na prisutni broj stoke, ljudima je potrebno osigurati 522 746 hektara, a ne 26 950. Osim toga, površine koje se daju u zakup su pretežno najnekvalitetnije površine do kojih nemamo pristupnih puteva, udaljene su 10 do  15 km od naših farmi, bez mogućnosti gradnje nadstrešnica za sklanjanje stoke od nevremena i zaštite od napada vuka, bez mogućnosti gradnje pojilišta. Hrvatske šume brane čak i postavljanje električnih  pastira. Objasnite hrvatskoj javnosti kako je moguće gospodariti takvim površinama i ostvariti poljoprivrednu proizvodnju! S čime ćemo dolaziti na te površine, helikopterom možda?

Što se tiče financijske strane, poljoprivrednik plaća 500 kuna hektar obraslog pašnjaka, a APPRRR mu priznaje 0.40 hektara za plaćanje što iznosi 800 kuna po hektaru, a tih 800 kn mu je oporezovano 25%. Kako može poljoprivrednik opstati s takvim kriterijima.

 Pravni status o kojem govorite je nezakonit jer prisiljavate poljoprivrednike da plaćaju retroaktivno korištenje pašnjaka po nerealnim i nezakonitim uvjetima i to po Uredbi o zakupu koju je tendenciozno donio bivši ministar Tolušić. Zbog toga smo, također, primorani obratiti se Upravnom sudu.

Djelatnici Hrvatskih šuma pošumljavaju nam pašnjačke površine uz naše kuće i štale, brane ispašu i na zapušteni krški pašnjak koji ne služi ničemu nego nama, postavljaju video kamere i brane nam ispašu, skidaju nam električne pastire. Što ste napravili po tom pitanju, draga naša ministrice? Ništa!

Oglušili ste se na sva naša pisma i predstavke, a svi sastanci koje smo imali s Vama i Vašim suradnicima bili su iznuđeni, jer je svaki put, zbog Vašeg ignoriranja, morao reagirati Ured Predsjednika Vlade. Umjesto suradnje koju smo očekivali, Vi kao i Vaš prethodnik, pokušali ste raditi razdor među članovima naše Udruge i razbijati je. Zašto to radite?

Podaci o povratima sredstava nisu točni, jer je iznos povrata sredstava čak oko jednu milijardu kuna koje ste nam oduzeli.

Niste odgovorili "gdje su oduzete pare", pa makar i ovi netočni iznose koje ste naveli?

Gdje su oduzeta sredstva završila i zašto niste dozvolili reviziju svih naloga za povrat sredstava? Ni na to nam niste odgovorili.

Usvajanje prigovora o kojima pišete je čisto dobivanje na vremenu. Naime, Vi jeste uvažili žalbe poljoprivrednika na način da ste ih vratili APPRRR-u na ponovno postupanje. Ali, to je čisto dobivanje na vremenu jer se predmeti vraćaju istim ljudima koji su i napisali negativna rješenja, pa nema smisla očekivati da će oni napisati nešto drugačije, potvrdit će samo ono što su prije napisali. Vi ste tu samo nastupili populistički, nama trebaju konkretni potezi i rezultati.
Netočno navodite da Vam Ustavni sud nije dosudio da su Vam nalozi za povrat nezakoniti. Takve odluke o povratu ste pisali bez prava mogućnosti žalbe, pa Vam je upravo Ustavni sud izdao rješenje da to uskladite sa zakonom, dakle sva takva rješenja o povratu sredstava su  nezakonita. Kako je moguće da čovjek koji ih je potpisao na tisuće još uvijek obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja. Opet će se dogoditi slučaj "Žito Osijek", pa će zbog nezakonitih odluka o povratu poticaja Republika Hrvatska morati iz državnog proračuna plaćati odštete poljoprivrednicima.
 S obzirom da smo loše ispregovarali ovo referentno razdoblje, predložili smo Vam niz konkretnih i kvalitetnih prijedloga kako bismo  se izborili za bolje uvjete za sve poljoprivrednike, a naročito za krška područja. Naš stručni tim, na čelu sa prof. Jozom Rogošićem, sve Vam je predao. Nitko se nije ni potrudio da se ispregovaraju bolji uvjeti za hrvatsku poljoprivredu. Mi ne možemo, niti hoćemo pristati da u idućem razdoblju imamo ovakve uvjete. Zbog Vašeg ignoriranja smo se obraćali povjereniku EK, jer razvoj poljoprivrede i ekstenzivnog stočarstva na krškim područjima je od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Zbog mog osobnog angažmana u zaštiti svakog poljoprivrednika i borbi za krška područja izvrgnut sam  administrativnoj odmazdi od strane Vašeg ministarstva. O tome sam Vas obavijestio, tražio sastanak, ali ste se oglušili.

I za sami kraj želja mi je odgovoriti na dio teksta iz Vašeg odgovora u kojem grčevito branite bivšeg ministra Tomislava Tolušića, pa nam pišete:

"Iz otvorenog pisma nije razvidno na koje konkretno sudske postupke i presude se misli. Ukoliko se misli na sudske postupke i presude koje su posljedica Pravilnika i pratećih natječaja za korištenje tipova operacija 4.1.1. i 4.2.1. u 2015. godini, a koji su bili pod sumnjom za omogućavanje stvaranja tzv. „umjetnih stvaranja uvjeta“ suprotnih EU regulativi, onda treba naglasiti da su spomenuti pravilnici i natječaji objavljeni 2015. godine, da su isti bili predmet brojnih revizija i sumnji u „umjetno stvaranje uvjeta“ odnosno pogodovanje manjoj grupi većih i povezanih društava iz sektora poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda. Niti pravilnici niti natječaji nisu objavljeni, odnosno odluke nisu izdane, u mandatu bivšeg ministra Tolušića nego njegovih prethodnika.

E, pa Vama na znanje, iako sumnjamo da ne znate: Tomislav Tolušić zvani Roks je u prosincu  2015. g. kao ministar EU fondova imenovan za člana UV APPRRR-a. U ožujku

2016. bivši ministar poljoprivrede Darko Romić i Tomislav Tolušić postavljaju Ivana Macanića za v.d. ravnatelja Agencije, a nakon toga Tolušić postaje ministar poljoprivrede, a u listopadu 2016. i predsjednik UV APPRRR-a.

U to vrijeme Ivan Macanić po nalogu ministra Tomislava Tolušića izdaje konačne odluke za projekte Mjere 4. i to u 12. mjesecu 2016. g. koje kolokvijalno u Agenciji zovu Božićnim odlukama Macka i Toleta!

Citirat ćemo Vam dio članka s portala net.hr od 07.01.2019. g.:

„Lavina tužbi zbog natječaja za EU fondove u poljoprivredi, Hrvatskoj prijeti šteta od 500 milijuna kuna!”

“Nisu poštivani naputci Europske komisije”

“Kada se proanalizira presuda na vidjelo izlaze nevjerojatne činjenice o tome kako su donosili odluke o otkazivanju, da primjerice, Macanićevo Povjerenstvo uopće nije poštivalo naputke Europske komisije o tome kako treba tretirati 'sumnjive' projekte...“

U zaključku, poštovana ministrice, poljoprivredna politika koju je Vaš prethodnik provodio, a koju ste nastavili bez želje da nešto izmijenite, krajnje je destruktivna i sve dok ne shvatite da poljoprivrednicima treba sigurnost ulaganja i vremenska prilagodba uz maksimalnu toleranciju u slučaju nepravilnosti, neće biti pravog prosperiteta u poljoprivredi. Očito je da vodite politiku kažnjavanja i da preusmjeravate potpore koje su namijenjene za održavanje pašnjaka u neke druge projekte, s obzirom da uskraćujete potpore poljoprivrednicima putem nezakonitih Odluka o povratu sredstava i da ta sredstva koja uskraćujete zasigurno ne vraćate EU od kuda u najvećoj mjeri i dolaze. 

S poštovanjem

Predsjednik Udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija

*Stavovi i mišljenja iznesena u otvorenom pismu nisu stavovi i mišljenja RTL-a. Iznesene tvrdnje ćemo provjeriti.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo