Snažna strana turizma / Nautički turizam spašava koronasezonu, a gošće poručuju: 'Mi smo ovdje izolirane'

Marina u Ičićima krcata je i brodova i gostima

20.7.2020.
13:15
VOYO logo

Nautički turizam popravlja sliku pandemijom nagrižene sezone. Za njim je u vrijeme korone potražnja posebno izražena, što dokazuje i podatak da je Hrvatska već sad na 80 posto prošlogodišnjeg broja dolazaka nautičara. 

Odmor na brodu omogućava uživanje, socijalnu distancu i maksimalnu sigurnost. I Kvarner, koji je ove sezone uz Istru najuspješniji, ima svoje nautičke adute. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina u Ičićima krcata je i brodovima i gostima. Popunjenost im je danas veća od 90 posto i to je najjači ovogodišnji vikend. Uz domaće turiste, najviše je Slovenaca.

Image
Optimizam u Istri /

Turizam se u Poreču uspješno bori s koronom: 'Do kraja sezone očekujemo i do 45 posto prošlogodišnje rekordne godine'

Image
Optimizam u Istri /

Turizam se u Poreču uspješno bori s koronom: 'Do kraja sezone očekujemo i do 45 posto prošlogodišnje rekordne godine'

"Prvi razlog je što nam je najbliže, iz Ljubljane sat i pol, baš zbog toga što dolazimo za vikend to nam je najzgodnije i ne bi išli južnije", rekla je Mojca Jereb Pregrad iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina ima 283 veza u moru. Najniža godišnja cijena veza je 26 tisuća kuna za brod do 8 metara. Od inozemnih gostiju puno je Austrijanaca i Nijemaca. Svi paze zbog korone.

"Straha ne, ali obazrivosti u svakom slučaju, marina je predivna sam po sebi, a u ovim teškim vremenima je blizu Europi u slučaju da se, da moram ići kući lako je dostići. Ali prije svega priroda, divni ljudi koji organiziraju ovu marinu i već godinama sam ovdje i osjećam to skoro kao svoju drugu kuću", izjavio je Dinko Eror iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to gosti odreda potvrđuju.

"Većinom stalni gosti, ali ima dosta ovako sezonskih što dolaze iz godine u gostiju, ima čak i nešto novih, tako da kad su shvatili da će bit problema su se odlučili za sjeverni Jadran i za našu marinu koja je kažem dobro popunjena u odnosu na lani i kažem nema nikakvih problema", kazao je Dušan Letis, recepcioner marine u Ičićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top adut granica je sa Slovenijom udaljena samo pola sata vožnje, pa gosti, da zakuha s koronom, za tren mogu kući.

"Što se tiče korone ja i moja obitelj boravimo ovdje bez ikakvih problema, osjećamo se vrlo sigurno", rekao je Massimo Giacalone iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjere sigurnosti pazi se od recepcije, restorana, kafića, do odnosa mornara prema njima.

"Struktura gostiju, pa puno se promijenila, nekad je to bilo, kad su ostale marine bile zatvorene  zbog rata onda je naša marina bila jako atraktivna, a sad je također ostala, ali su gosti malo drukčiji. Štedljiviji? Puno štedljiviji", izjavio je Teo Francetić, mornar marine u Ičićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru brodica, pažnju privlači jedna s četiri domaće dame. Guštaju u moru i kažu, ova se sigurnost ne može mjeriti s hotelom ili kampom.

"Definitivno i barčica, kajić najmanji, najmanja barčica jer tu smo izolirane, nitko nam ne može blizu, ako mu mi ne dozvolimo, nama je super i ja mislim da je ovo ideale, nema boljeg", poručila je Željka Srdić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi odlazimo, a one isplovljavaju. Idu uloviti nešto ribe za večeru, pripremit će je na brodu pa nedjelji iz snova nazdraviti čašom dobrog vina.

Sezona je teška, ali kada je nautički turizam u pitanju, razloga za zdravicu očito ima? 

"Ovisi od luke do luke, od marine do marine. Primjerice u riječkoj luci imaju razloga za zadovoljstvo kada je u pitanju dolazak luksuznih jahti. Isto je u marini u Ičićima. Iako je manje gostiju nego lani, trenutno je u nautičkom charteru više od 16 tisuća gostiju. Samo u srpnju ostvareno je preko 200.000 noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost vezana za turističku pistojbu u nautici: ona se dosad plaćala isključivo u lučkim kapetanijama što je zahtijevalo fizički dolazak gostiju. Zato je Hrvatska turistička zajednica pokrenula portal na četiri jezika koji nautičarima omogućava da plaćanje te pristojbe odrade online, zatim potvrdu dobivaju na e-mail", prokomentirala je reporterka RTL-a Danas Maja Brkljača. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo