NE NASJEDAJTE! / Ako dobijete 'službenu' uplatnicu, dobro je proučite prije nego odlučite iskeširati novac

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz HGK kažu da su upoznati s tom praksom te poručuju obrtnicima da temeljito prouče ponudu prije prije potpisivanja ili plaćanja

17.12.2019.
10:57
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Na adresu vlasnika obrta za restauraciju namještaja iz Vrbovca stigla je ponuda za upis u poslovni registar imena GospodarskiRegistar.hr s uplatnicom od 400 kuna.

Kao novopečeni obrtnik, Mihael nije znao nije znao da u brdu ostalih uplatnica ovu ne mora platiti. Upravo to neiskustvo iskorištava nekolicina domaćih kompanija koja nudi upise u poslovne registre, prešućujući da upis i uplata nisu obvezni, kao što je Jutarnji list već i prije upozoravao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplatnice i sadržaj pisma ostavljaju jak dojam da je riječ o novoj obvezi za poduzetnike. Teško razumljivi tekst oponaša službenost, potkrijepljen raznim člancima zakona, u kojem se pozivaju na “Opće uvjete”. Dodatni pritisak stvara i formulacijom da je moguće platiti i “po isteku roka od 8 dana, međutim, tada naknada za upis iznosi 1200 kuna”. Poduzetnik, naravno, u strahu od tri puta veće cijene, pristaje platiti upis od 400 kuna u roku od osam dana iako to nije obvezan učiniti.

Iz Hrvatske obrtničke komore za novac.hr kažu da su upoznati s tom praksom te poručuju obrtnicima da temeljito prouče ponudu prije prije potpisivanja ili plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iste su najčešće sročene kao da je upis u takvu bazu podataka obavezan. Zapravo se radi o ponudi objave podataka poduzetnika u komercijalnim adresarima uz plaćanje naknade za objavu. Naglašavamo da se ne radi se o obvezi nego o ponudi koja se može prihvatiti ako obrtniku objava podataka u navedenom registru odgovara", upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike