NOVE MUKE / Ne prestaju problemi Banovine! Prijeti im izviruća voda: 'Nešto se događa. Strašno je za vidjeti'

U mjestu Mala Gorica blizu Petrinje u jednu je kuću počela prodirati voda

7.2.2021.
18:30
VOYO logo

Novi problemi na Banovini. Nakon učestalih podrhtavanja tla koja se i dalje gotovo svakodnevno događaju, neke kuće koje su nakon dvaju najjačih potresa izgledale neoštećeno, više nisu u takvom stanju.  

U mjestu Mala Gorica blizu Petrinje u jednu je kuću počela prodirati voda. Na mjesto događaja stigao je geotehničar, a zelena naljepnica koju je dobila nakon potresa - zamijenjena je žutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojiš i gledaš kako voda ide"

Popucale pločice u hodniku, voda koja je prodirala iz temelja izdigla ih je, baš kao i one u sobama i ostavi.

"Ruku na pod za centimetar vode, otprilike 3 ili 4 litre u kutu po pločicama gore. U hodniku isto kad se pukotina pojavila - teče voda. Doslovce stojiš i gledaš kako voda ide", kaže Ivica Hajdinjak iz Male Gorice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda im ne prodire stalno, kako se pojavi, tako se i povuče. I livada uz kuću sada je nekoliko centimetara niža nego što je bila, a na tu se stranu slegnula i cijela kuća.

"Desna strana kuće je jednostavno potonula, kad se gleda s druge strane temelji se razdvajaju, zidovi se razdvajaju, nešto se događa. Što je ispod do ispitivanja nećemo znati. Ta voda dođe, pojavi se, strašno za vidjeti. Onda dva dana kao da ništa nije bilo. Interesantno je da je to bistra voda", kaže Josip Hajdinjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se to događa?

Sve su javili geotehničarima, nakon prvog pregleda utvrđeno je da je došlo do procesa likvefakcije koja se pojavljuje svuda oko Petrinje. Zonirali su područje i pokušavaju utvrditi kakvo je tlo i kako utječe na statiku kuće.

"Zašto izvire voda trebamo utvrditi. Jesu li se podzemni tokovi poremetili ili nisu to ćemo utvrditi dodatnim istražnim radovima. Kolika je ugroza to ćemo isto dodatno utvrditi. Je li došlo do sloma tla i u kojoj veličini to ćemo utvrditi dodatnim radovima", kaže koordinator geotehničara pri Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Davor Ljubičić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do tada će obitelj živjeti u kontejneru koji je postavljen u dvorištu.

Jedna nova vratača u Mečenčanima

Život u kontejnerima čeka i stanovnike Mečenčana gdje se svakim danom otvaraju nove vrtače. Danas još jedna nova - ukupno ih je 89.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Profesori s RGN-a su završili ispitivanja. Interpretiraju što su utvrdili i gotovo je sigurno da će biti ograničeno i kretanje i obrađivanje poljoprivrednih površina, a prema informacijama koje su jutros dostavili to kontejnersko naselje će biti u školskom dvorištu", rekao je glasnogovornik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić. 

Vrtače, klizišta, likvefakcije, sve su to pojave koje nakon potresa zahvaćaju cijelo područje. Detalje kakve će točno zabrane biti i na koga će se sve odnositi na području Mečenčana, stožer će donijeti sutra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo