Mjesečna naknada / Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

Stečena prava sadašnjih korisnika neće se mijenjati

10.7.2021.
19:26
VOYO logo

I prije nego što su najavljivali u kampanji, nova zagrebačka gradska vlast namjerava stopirati mjeru roditelj odgajatelj; odnosno mjesečnu naknadu od oko 4 i pol tisuće kuna za roditelja koji ne radi, a ima troje ili više djece.

Ta odluka tek treba proći u Gradskoj skupštini pa do tada na nju mogu aplicirati oni koji zadovoljavaju postojeće uvjete. Aktivnim korisnicima to se pravo, barem zasada, neće ukidati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti kući uz djecu i za to primati gradsku naknadu, uz plaćeni radni staž i doprinose, više od 4 godine mogu zagrebački nezaposleni roditelji s troje ili više djece. No, tu demografsku mjeru bivšeg gradonačelnika nova gradska vlast želi preispitati.

"Odlučili smo da ćemo obustaviti prijem novih korisnika dok se ne provede kompletna sveobuhvatna evaluacija tog programa sagledavajući korisne i eventualno štetne učinke tek tada ćemo moći razmišljati o eventualnom redizajniranju", rekao je Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što prije to bolje /

Roditelji često misle da im je dijete nadareno, ali se varaju: Primijetite li ovo kod svog djeteta, potražite pomoć

Image
Što prije to bolje /

Roditelji često misle da im je dijete nadareno, ali se varaju: Primijetite li ovo kod svog djeteta, potražite pomoć

Iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja najavljuju savjetovanje s pravnim timom, te napominju da se trenutačno zahtjevi mogu slati.

"Sve dok se ne objavi prijedlog odluke na koji način planiraju stopirati nove korisnike, o čemu ćemo se tada očitovati, i ta odluka izglasa, svaki potencijalni korisnik ima pravo predati zahtjev i ako zadovoljava uvjete očekivati pozitivan zaključak o korištenju mjere", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odluka nije iznenadna, gradonačelnik Tomašević najavio je to prvo u sučeljavanju na RTL-u.

"Ono što smo najavili da ćemo zaustaviti prijem novih korisnika za mjeru roditelj odgojitelj dok ne napravimo vrednovanje svih učinaka demografskih jer je to demografska mjera, ali i socijalnih jer djeca iz tih obitelju i ne smiju ići u vrtiće", poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moratorij te mjere, smatraju u HDZ-u, u nepovoljan položaj stavlja roditelje koji zadovoljavaju iste kriterije kao i postojeći korisnici.

"Ni jednu mjeru ne treba rješavati ad hoc i preko koljena već nakon pomnih analiza i rasprava ako gradonačelnik Tomašević bude želio ukinuti mjeru, na nju staviti moratorij da će to morati proći kao točka skupštine", izjavio je Mislav Herman, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjeru je 2016. uveo gradonačelnik Bandić, od tada je godišnje izdvajanje iz proračuna poraslo pet puta, ove će se godine za oko 5400 korisnika izdvojiti više od 520 milijuna kuna.

"Ta je mjera uvedena u najboljoj namjeri. Ja stječem dojam da ta mjera nije polučila rezultate, ona je dosta skupa i to je mjera koju bi trebala provoditi država. Jeste li onda i ranije upozoravali da bi bilo dobro razmišljati o ukidanju te mjere? Uvijek smo sugerirali, ali nismo imali utjecaja, jer gradonačelnik je isticao da Hrvatska ima 3 problema demografija, demografiija i demografija", rekao je Slavko Kojić, potpredsjednik Gradske organizacije BM 365.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji mjeru mogu koristiti do 15. godine najmlađeg djeteta, iz SDP-a upozoravaju da time pati socijalni život djece, a roditeljima slabe mogućnosti na tržištu rada, uz sve i izdvajanja su prevelika.

"Da li je pametnije novac preusmjeriti u vrtiće, djeci omogućit da se socijaliziraju taj novac bi omogućio da se uvede besplatna prehranu, da vrtiću budu besplatni i još bi ostalo novca za druge projekte koje grad ima", poručio je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečena prava sadašnjih korisnika neće se mijenjati, a u kojem će smjeru mjera ići znat će se nakon najavljene evaluacije. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo