rh nastala na antifašizmu / 'Nedopustiv je govor mržnje, pogotovo koji dolazi ili se pokriva iz vladajućih struktura'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Moramo se jasno odrediti na kojim smo vrijednostima nastali. Pa, ako se danas mora tumačiti da smo nastali na vrijednostima antifašizma, onda smo mi još daleko od neke demokratske i pravne države", istaknuo je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina

27.1.2016.
14:09
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina osudio je u srijedu 'polufašističke ispade', odnosno događaje na prosvjedu protiv odluke Vijeća za telekomunikacije da televiziji Z1 na tri dana oduzme koncesiju, poručio da je Hrvatska nastala na antifašističkim vrijednostima te kako je nedopustiv govor mržnje, pogotovo 'koji dolazi ili se pokriva iz vladajućih struktura'.

Image
Na čelu povorke Glogoški i Bujanec /

Branitelji u prosvjedu potpore Z1 televiziji, Bujanec Mirjani Rakić poklonio četničku kapu

Image
Na čelu povorke Glogoški i Bujanec /

Branitelji u prosvjedu potpore Z1 televiziji, Bujanec Mirjani Rakić poklonio četničku kapu

"Ja sam za slobodu govora, za to da se ne sankcionira verbalni delikt. Ali, jedno je verbalni delikt, a drugo je ksenofobija i neki polufašistički ispadi", rekao je Komadina novinarima u središnjici SDP-a nakon što je predstavio smjernice svoga programa za izbore za predsjednika SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je, naime, zanimao njegov stav prema jučer održanom prosvjedu u organizaciji zagrebačke Hvidre zbog odluke Vijeće za elektroničke medije da televiziji Z1 privremeno oduzme koncesiju zbog emitiranja emisije Markov trg, koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer  je u blizini pravoslavna crkva u kojoj 'stoluju četnički vikari'.

Izaslanstvo prosvjednika, u kojem je bio i urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec, jučer je čelnici Vijeća Mirjani Rakić donijelo četničku šubaru i nekoliko kapa titovki s kokardom i zvijedom petokrakom, a Bujanec je ustvrdio da je kapu s kokardom dobio od silovane žene iz Vukovara. Na prosvjedu su, uz domoljubne pjesme, prosvjednici povremeno vikali "Za dom spremni", na što ih je Bujanec pozvao da to ne čine jer time nanose štetu prosvjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

(Foto: Robert Anic/PIXSELL)

U svom je odgovoru novinarima, Komadina podsjetio na braniteljski prosvjed na splitskoj Rivi 2001. godine u znak podrške Mirku Norcu, te kazao: "Hrvatska se već ljujljala na raznim rivama, a ljulja se izgleda i dalje na raznim rivama. Po meni, nedopustiv je govor mržnje, pogotovo koji čak dolazi, ili se pokriva, iz vladajućih struktura. Odgovornost je vlasti da donese zakone i sankcionira takvo nešto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi kojima se veličaju neki pokreti koji nisu donijeli ništa dobro Hrvatskoj niti slobodnoj Europi ne mogu biti u demokratskoj Hrvatskoj, naglašava Komadina.

"Moramo se jasno odrediti na kojim smo vrijednostima nastali. Pa, ako se danas mora tumačiti da smo nastali na vrijednostima antifašizma, onda smo mi još daleko od neke demokratske i pravne države", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina je o antifašizmi govorio i prilikom predstavljanja smjernica svoga programa za predsjednika stranke te kazao da ga se nikada ne smijemo sramiti, kao i da je antifašistički bio i Domovinski rat. 

Ističe da je na tekovinama antifašizma nastala cijela Europa te da o njemu ne bi trebale postojati nikakve dvojbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, danas već s novom vladom čujete neke disonancije nekih kolega, ministara, na tu temu. Zakone treba provoditi, ali ih prvo treba donijeti, kojima će se sankcionirati neofašizam, ksenofobija, rasna, vjerska spolna i rodna neravnopravnost. Domovinski rat po mom dubokom uvjerenju je također antifašistički rat i naravno da branitelji trebaju imati svoje zasluženo mjesto u  društvu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo