Slatko-slana umjetnost / 'Neka jedu kolače!' Nedostižna gozba: Izložba o hrani šalje jasnu poruku o gladi u svijetu

Posvećena je globalnom problemu i želi osvijestiti, s jedne strane, obilje jednih, a s druge, glad i pothranjenost drugih

23.5.2019.
17:40
VOYO logo

U zagrebačkom umjetničkom paviljonu počinje izložba znakovitog naziva 'Neka jedu kolače'. Prvi put Hrvatska ima izložbu o hrani. Posvećena je globalnome problemu i želi osvijestiti, s jedne strane, obilje jednih, a s druge, glad i pothranjenost drugih.

Meso, riba, voće i povrće pojavili su se i na platnu, ali bit će nešto i za jelo, i to s jednog od najviših stolova u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stolu dugom šest, a visokom gotovo dva metra nalaze se torte, kolači, razne slastice, voće i povrće te jela od ribe i mesa. Želite li nazdraviti, tu su vina i pjenušci, ali do svega toga nije baš jednostavno doći. Na pitanje zašto su posjetiteljima postavili ovakvu zamku, odgovorila je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

"Riječ je o instalaciji 'Gozba' umjetnice Ljiljane Mihaljević. Instalacija koja zapravo metaforički govori koliko je nekim ljudima jako teško doći do hrane, dok istodobno neki drugi ljudi hranu bacaju", rekla je Poklečki Stošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Prva je to izložba o hrani u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Franceshi i ja pripremali smo izložbu gotovo pune dvije godine, a posljednjih šest mjeseci najintenzivnije. Na izložbi je 55 autora i 71 umjetničko djelo", dodala je Poklečki Stošić.

Izložbu koja šalje jasnu poruku o tome da idući put prije nego što bacimo hranu, dobro razmislimo o tome, otvorena je do sredine srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo