prognoza dunje mazzocco drvar / Nevrijeme je iza nas: Nakon nekoliko sati bure slijedi nekoliko dana žege. I tako do daljnjega

Image
Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavić/Grgo Jelavić/Goran Kovačić/Davor Puklavec/Pixsell

Oluja je već iza nas, a pred nama jedan ugodan ljetni tjedan

7.7.2020.
14:30
Arhiva/Hrvoje Jelavić/Grgo Jelavić/Goran Kovačić/Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Udari vjetra od oko 150 kilometara na sat zatvorili su noćas mostove i magistralu u sjevernom primorju, a prijepodne se bura proširila na cijelu obalu. Tipično za ljetnu buru, trajalo je to svega par sati, baš kao i snažan sjeverac koji je noćas uznemirio stanovnike sjeverozapadnog dijela zemlje. Udari vjetra od 90 km/h lomili su grane i razmještali kante, čak i teške metalne kontejnere za smeće po glavnom gradu. Tipična ljetna fronta, brza i intenzivna. I relativno lokalizirana. Ni ljetna orkanska bura vas ne bi trebala začuditi. U svakom ljetnom mjesecu, bilo da se radi o lipnju, srpnju ili kolovozu, bar jednom doživimo buru od 130 kilometara na sat, lani smo imali tri one od 144 km/h, 2018. jednu od 155, a godinu prije najjača je dobacila do 151 km/h. 2016. godine, u ljeto koje nije bilo osobito reprezentativno, u kolovozu je na Paškom mostu drmalo 184 km/h. Kako bilo, i ova oluja je već iza nas, a pred nama jedan ugodan ljetni tjedan.

TJEDAN NA KOPNU

Nakon današnjeg svježeg dana u kojem će se već poslijepodne potpuno razvedriti, druga polovina radnog tjedna bit će pretežno vedra i suha. I tiha. Jutra ugodna, dani vrući, uz polagani porast temperature. Novo osvježenje, nešto malo blaže od ovoga noćas, očekuje se sa subote na nedjelju, no o tome ćemo još pisati sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

TJEDAN NA MORU

Na moru sve do kraja tjedna sunčano i suho. Bura će u srijedu posve oslabjeti, veći dio tjedna proteći će uz slab vjetar stabilnog vremena, ujutro kopnenjak, danju zmorac. S prodorom koji će za vikend zahvatiti kopno vjerojatno će na moru prolazno zapuhati bura i tramontana, najvjerojatnije bez kiše, tek toliko da sparinu i težak predfrontalni osjećaj koji će se pojaviti pred kraj tjedna opet pretvori u ugodnu ljetnu vrućinu. Temperature oko ili malo iznad prosječnih za ovaj dio srpnja, jutarnje od 20 do 24, a dnevne od 30 do 33 stupnja.

Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo