KRAJ SAMOIZOLACIJE / Nema više karantene, mjera, ali kraj pandemije još nije na vidiku: 'O tome još ne možemo govoriti'

I cijepljeni i necijepljeni, preboljeli i oni koji su izbjegli koronu, kao i svi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, više neće u samoizolaciju

13.4.2022.
22:00
VOYO logo

Nakon više od 2 godine pandemije - samoizolacije, kontakti, ostajanje kod kuće-  od danas ni za koga više ne postoje. 

"Hvala Bogu više, nadamo se da to neće ostati samo ovu sezonu radi turista i da ni dalje neće biti ni maski ni nikakvih ograničenja i da se vraćamo na normalno", kazala je Martina Grgić iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je došlo je vrijeme, trebao je doći kraj", kazao je Bruno Pušić iz Splita.

Image
sretna vijest! /

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Image
sretna vijest! /

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Pozitivne osobe moraju u izolaciju, a njihovi kontakti nose masku 10 dana i samotestiraju se peti dan. U slučaju kontakta na posao će moći i zdravstveni djelatnici  i zaposleni u domovima za starije- 10 dana moraju nositi FFP2 masku, testirati se odmah i svaka tri dana u tom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se odnosi i na kontakte unutar istog kućanstva. Oni koji se osjećaju ugroženo u slučaju kontakta mogu zatražiti od liječnika da im propiše samoizolaciju. 

"Netko tko je bolestan ili može razviti  teže oblike bolesti COVID-19 može zatražiti liječnika da mu otvori samoizolaciju kako bi ostao kod kuće i ne odlazio u takav kolektiv", kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se i drugo docjepljivanje, odnosno 4. doza za starije od 80 godina i za starije od 65 u domovima za starije i nemoćne.

"Cijepit ću se, a čujte jesen kad dođe, možda bude i gripa. Malo se i bojim, makar sam starija ali čovjek hoće živjeti", kazala je Ana Mališ, korisnica Doma za starije osobe Trešnjevka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domu za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu gotovo su svi primili i treću dozu. 

"Mi ćemo slušati preporuke po kojima su naši korisnici u toj kategoriji ponudit ćemo i organizirati cijepljenje i sigurno će biti velik interes", kazala je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Doma za starije osobe Trešnjevka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo sve mjere su ukinute, ali epidemiolozi kraj pandemije još ne proglašavaju.

"Na žalost ne možemo govoriti o proglašenju kraja pandemije i danas imamo pet preminulih. Smatramo da je došlo vrijeme da se naši sugrađani odmore od mjera jer to epidemiološka situacija i varijanta omikrona to dozvoljava", kazala je Pavić Šimetin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji su 3233 osobe - sve te karantene sada se mogu prekinuti. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo