POPULARNA ŠKOLA / Provjerili smo zašto mladi gameri hrle u Novsku: 'Baba i did ništa ne razumiju'

Imaju i gdje raditi jer u Novskoj već sad postoji poduzetnički inkubator koji će ih zaposliti

24.9.2020.
8:00
VOYO logo

Da u industriji videoigara, koja vrijedi više od filmske i glazbene zajedno, itekako ima mjesta, znaju i učenici. Zato odjednom i mali Istrijani i mali Dalmatinci hrle u školu u Sisak i Novsku jer jedino tamo vas profesori na nastavi potiču da igrate igrice.

Ove godine već se druga generacija učenika školuje za tehničara za razvoj videoigara. Nemaju kemiju biologiju ni fiziku, ali uče programiranje, razvoj igara, 3D modeliranje, sve što im treba da za koju godinu budu novi Sumina i Vučinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju i gdje raditi jer u Novskoj već sad postoji poduzetnički inkubator koji će ih zaposliti.

Za 23 učenika Srednje škole u Novskoj nema bubanja napamet. U njihovim učionicama igra i kreativnost su dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam htio naučiti kako napraviti neku igru i uvijek su me živcirali ti bugovi i onda sam odlučio to popraviti", rekao je Marijan Roko Mijić, kojemu se najviše sviđaju ratne igre.

Nika je jedina cura u razredu, a zanimaju je ratne igre i Simsi. Kaže da su dečki jako zanimljivi i da nije dosadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je ovo generacija tehničara za videoigre u Novskoj. Na upisima je bila navala, prijavilo se trostruko više učenika nego što su primili. 

"S obzirom da je više od 50 posto strukovnog sadržaja, naši će učenici nakon završetka škole biti spremni za tržište rada", rekla je Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole u Novskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimanje je to budućnosti i do posla će bez muke. Već ih čeka u poduzetničkom inkubatoru u kojem je za sada 38 start-upova koji domaće i strano tržište svojim igrama i kreativnošću napadaju iz svog bunkera. 

"Mi smo osnovali firmu prije godinu i pol dana. Specijalizirali smo se za VR igre, inače radimo Olimpijske igre. 'Summer game' se zove igra", rekao je game developer Luka Drozdek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dečki rade VR, a mi radio AR. Ideja je bila kad se iznajmljuje ured da se može vidjeti. Dečki su rekli da će oni biti prvi milijunaši. Mi ćemo bilijunaši", kaže Josipa Bencek iz Poduzetničkog inkubatora PISMO.

Da, jedna od najsiromašnijih županija mogla bi postati jedna od najbogatijih jer je u nju na velika vrata stigla gaming industrija koja je prošle godine zaradila 120 milijardi dolara. U Novskoj sve nude, od edukacije do poticaja za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to dobro zvuči, okreću li se velike pare? "Da, a tek će se i okretati. Pogotovo nakon ovog uspjeha Nanobita još je veći zamah na entu i imamo puno upita", rekao je direktor SIMORA-e Mario Čelan.

Za tri godine mlade gamere i developere čeka i kampus. Gradit će se zgrada fakulteta, učenički i studentski domovi i velika dvorana za e-sportove. Kampus će zauzimati 90 tisuća metara četvornih i koštat će oko 420 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi Novska koja ima 13 tisuća stanovnika mogla postati ne samo hrvatski, nego i svjetski centar gaming industrije. Možda zvuči ludo, ali nije. Već sada su se u nju doselili brojni gameri iz cijele Hrvatske. Bilo zbog posla ili školovanja. Marijan Roko je Splićanin.

"Kad sam rekao da idem u školu u Novsku roditelji su bili šokirani. Baba i did ništa ne razumiju. Didu još ništa nije jasno", kaže Marijan Roko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što njegov did treba znati je da će Marijan Roko nakon završetka škole sigurno imati posao i to dobro plaćen. Videoigre pokorile su filmski i glazbeni svijet. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo