Stablocid / Nepoznati 'trovači' uništavaju stabla u Zadru: 'Pretpostavljam da se unutra lijevala solna kiselina'

Svrdlaju debla i u rupe ulijevaju otrov kako bi se stabla osušila

20.5.2020.
20:11
VOYO logo

Posljednji veliki drvored platana u Zadru, posađen između dva svjetska rata, nepoznati "trovači" namjerno suše. Svrdlaju debla i u rupe ulijevaju otrov kako bi se stabla osušila.

Isti je postupak zabilježen i ranije na nekim drugim lokacijama, a sve je ponovno prijavljeno policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Tomislavovoj obali u Zadru od 26 platana vidljivo je da ih se pet suši. Oko osam desetljeća stara stabla netko namjerno truje kroz rupu u deblu.

"Ne znamo koliko ih je nepoznati počinitelj uništio, odnosno koliko je u te rupe, koje su izbužane vjerojatno svrdlom, ulio otrova, ulja ili ne znam čega. To će policija utvrditi. Mi smo jutros prijavili slučaj policiji", rekla je Zrinka Prusac, pomoćnica direktora gradske tvrtke "Nasadi" u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanja stabla brže se suše jer im je potrebna manja količina otrova.

Po svemu sudeći rupa u podnožju stabla probušena je odavno jer je otrov već učinio svoje, platana se osušila i izgleda da joj nema spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za zaštitu biljaka koji je spasio zadarske palme od palmine pipe, ali i one diljem Dalmacije, sada spašava crnike na rivi. Došao je pogledati i platane.

"Duboko je jedno sedam, osam centimetara taman da probije flueb i uđe u stablo i to se ovdje vidi na stablu. Točno gdje je bušotina tu se uvukao otrov koji je došao do negdje dva metra", poručio je Roko Štokov, stručnjak za zaštitu biljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina otrovanih stabala je još uvijek živa, samo im treba odstraniti osušene dijelove.

"Moje mišljenje je da su rupe stare preko pola godine, pa čak i jače, do godinu dana. Pretpostavljam da se unutra lijevala solna kiselina što se može vidjeti po eroziji na kori", izjavio je Štokov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva osušena stabla nalaze se ispred jedne poslovno-stambene zgrade. Donedavni vlasnik restorana ogorčen je barbarskim činom.

"Ja ću dati snimku policiji ako se vidi na kameri. Te platane koje su bile tu, ja ne znam što se desilo, ali one su davale svoj hlad, baš lijepi hlad su davale i šteta je ovo rušiti", poručio je Željko Režan, poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A puno će stajati i ako bude olujnog vjetra, pa stabla padnu na ljude ili automobile. Manje grane već sada otpadaju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo