UPOZORENJE / 'Neradna nedjelja će donijeti nove gubitke: Povući će za sobom i otpuštanje radnika'

Gubici tijekom zabrane rada nisu bili mali

9.5.2020.
21:00
VOYO logo

Trgovine su i dalje zatvorene, no pripreme za potpuno otvaranje trgovačkih centara su u punom jeku. Tijekom dana dobili su detaljne upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Božinović za RTL odgovorio razmišlja li Vlada o trajnoj zabrani rada trgovina nedjeljom!

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Božinović za RTL odgovorio razmišlja li Vlada o trajnoj zabrani rada trgovina nedjeljom!

Za trgovine i ugostiteljske objekte vrijede već izdana pravila. U centrima više neće biti klupa za odmor, zrak će se češće ventilirati, a prostor čistiti. Broj posjetitelja je ograničen na 15 kupaca na 100 četvornih metara i trgovački centri će morati kontrolirati broj ljudi koji su ušli i izašli.

Direktor trgovačkog centra u Puli Stevan Muidža kaže da su spremni i da se zakupci vesele početku rada. No, neće svi imati isto radno vrijeme: ''Oni koji rade više od 10 sati napravit će pauzu i dezinficirati prostore''.

Izašli su im ususret, u travnju i svibnju oprostili im zakupninu. Od prvog lipnja je i smanjili sve to kako bi se zajedno održali. A gubici tijekom zabrane rada nisu bili zanemarivi.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, napominje: ''Mi ne osporavamo epidemiološke razloge zbog kojih su neprehrambene trgovine bile zatvorene, ali to naravno povlači ogromne gubitke. Mjesec i pol dana smo bili zatvoreni. Samo ova kuća ostala je bez 150 milijuna kuna prihoda''.

Njihove trgovine uglavnom su otvorene, ostala je još jedna u trgovačkom centru koja čeka ponedjeljak. Ovaj im je tjedan, kaže, pokazao da su se kupci rado vratili i da čak imaju manji pad nego što su očekivali, no dugoročno je, kaže, još rano za prognoze, a muči ih i nedjelja: ''Neradna nedjelja će donijeti nove gubitke, to će povući za sobom optimizaciju poslovanja i otpuštanje radnika''.

Jer nedjelja je, ističe, u neprehrambenom sektoru drugi najjači dan u tjednu. Između 15 i 20 posto tjednog prometa oni ostvaruju nedjeljom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo