BLAGDANSKA TRPEZA / Nestašica purice za blagdane, ali svinjetina najjeftinija unazad 10 godina. RTL Danas je istražio mijenja li se meni blagdanskog stola

Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima, koji se na tržištu bore argumentom kvalitete svog mesa, a to, tvrde, prepoznaju i kupci

24.12.2021.
7:30
VOYO logo

Tko je zakasnio s blagdanskom kupnjom, do purice će teško više doći. Ovogodišnje su zalihe već odavno rasprodane, bez obzira na uvoz. Ali zato je svinjetina najjeftinija u zadnjih deset godina. Kilogram je tek desetak kuna. Mijenja li to meni blagdanskog stola i kako se kreću ostale cijene?

Uzalud se tražila purica viška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sve je prodano. Sve ono kaj smo imali vlastitu domaću proizvodnju je prodano“, kazala je Đurđica Brebrić, prodavačica.

Pogotovo prava zagorska bez koje nema kontinentalnog blagdanskog stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zagorski je puran poseban jer je veći za veću obitelj i posebno je slatko meso“, rekla  je Bernardica Haramina, prodavačica.

„Purica, mlinci se doma rade, kolači su svi domaći. Evo kupila sam dvije sitnice da pomognem domaću proizvodnju“, kazala nam je Mara Račić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine domaće puretine deset posto manje, ali i dalje se proizvelo trostruko više nego uvezlo. Ipak, svinjetina je ostala najtraženije meso za Božić.

Image
DZS JE U KRIVU? /

Ovogodišnja božićna trpeza bit će skuplja od one lani: Usporedili smo cijene osnovnih namirnica i ostali šokirani

Image
DZS JE U KRIVU? /

Ovogodišnja božićna trpeza bit će skuplja od one lani: Usporedili smo cijene osnovnih namirnica i ostali šokirani

"Najviše se kupuju odojci, teletina za juhicu, flam pečenje", rekao je Dragan Jurjević, mesar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim odojka i puretine, za koju se treba izdvojiti 50 kuna po kilogramu, za blagdane se kupuje i janjetina čija je cijena oko 83, ali ove godine izuzetno je tražena i patka. Cijena je 50 kuna po kilogramu. A za blagdane se mesa pojede najviše.

„U Hrvatskoj se po stanovniku troši na godišnjoj razini negdje oko 68 kilograma mesa. Pri čemu 32 kilograma otpada upravo na svinjetinu. A 24 kilograma na meso peradi“, izjavio je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većoj kupnji svinjetine ne odmaže ni to što joj je cijena najniža u posljednjih deset godina tek desetak kuna po kilogramu.

„Poremećaj na tržištu unije u svinjogojskom sektoru izazvan je pojavom afričke kuge u nekim državama članicama što je izazvalo prekid isporuka svinjetine“, dodao je Barać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima, koji se na tržištu bore kvalitetom, a to prepoznaju i kupci.

„Mi smo ovdje već 20 godina. Imamo svoje kupce i nije nas strah“, kazao je Jurjević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se svaka kuna prevrće, za blagdane malo zažmire, priznaju kupci.

„Ja uz svoje vještine mogu proći za familiju s nekakvih 600 kuna. Ali onako da je to lijepo. I da dosta toga sama napravim“, rekla je Gabrijela Kovačiček iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda za stolom nedostaje samo još dobar apetit.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo