prevara lažne agencije / Neugodna Erasmus iskustva: dvojica studenata uplatila 1800 eura za smještaj, pa ostali bez stana

Image
Foto: Thinkstock.com

Studenti su istaknuli kako su agenti bili vrlo profesionalni, te im nije palo na pamet da bi mogla biti riječ o nekoj prijevari

24.1.2017.
17:05
Thinkstock.com
VOYO logo

Iako Erasmus program pruža studentima priliku steći rijetko dostupna iskustva, život u nepoznatoj sredini i stručno osposobljavanje kakvo u Hrvatskoj teško mogu dobiti, ponekad se i na njemu mogu dogoditi neugodne situacije. 

Naime, dvojica splitskih studenata u svojoj ispovijesti otkrili su za portal Slobodna Dalmacija kako su nasamareni prilikom razmjene studenata u sklopu koje su otputovali u španjolsku Valenciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo tako da su, kao što to većina studenata u Španjolskoj čini, posjetili internetsku oglašivačku stranicu 'Idealista', koja je, kako su nam rekli sugovornici, španjolska verzija našeg 'Njuškala', te je na glasu kao vrlo pouzdana stranica na kojoj studenti traže smještaj.

Nakon nekog vremena, konačno su našli odgovarajući stan te im se na njihov upit javila 'vlasnica'. Kako bi se uvjerili da je sve vjerodostojno, na internetu su provjerili njezino ime, međutim nije se ništa moglo naći, a kamoli negativne konotacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stan je udovoljavao svim našim kriterijima, cijeni i lokaciji. Prostran, lijepo uređen za samo 600 eura mjesečno, što je odlično s obzirom na njihov standard i cijene najma. Budući da je ta stranica pouzdana, bili smo uvjereni kako se radi o izvrsnoj ponudi", kazao je Ante.

Stupili su u kontakt s vlasnicom, koja je, kako nas uvjeravaju studenti, bila vrlo ljubazna i odgovarala na postavljena pitanja. Uskoro su joj morali platiti unaprijed stanarinu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslala nam je poruku u kojoj je napisala da joj, budući da se već nekoliko puta 'opekla', kao jamstvo ostanka moramo unaprijed platiti stanarinu za iduća dva mjeseca, što je iznosilo ukupno 1800 eura. Poslali smo joj podatke, te nam je potvrdila kako uplata ide preko agencije s kojom posluje, a 'agenti' su nam nakon dva dana poslali povratnu poruku o potvrdi ugovora", dodao je Marko.

Istaknuli su kako su agenti bili vrlo profesionalni, te im nije palo na pamet da bi mogla biti riječ o nekoj prijevari. Nakon što su uplatili novac, koji je potom i sjeo na račun lažne agencije, svaka komunikacija s agenticom je stala te im se više nitko nije javljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dnu elektroničke pošte, preko koje smo razgovarali, bile su upute za plaćanje. Uplatili smo iznos na bankovni račun 'agencije', te se dalje nastavili dopisivati sa stanodavkom vezano uz detalje o stanu. Rekla nam je da čekamo da joj iz agencije jave da je novac uplaćen i da ćemo se onda čuti. Nakon što smo uplatili novac, nitko nam se nije javio. Skužili smo da nešto ne štima, a nakon dva dana opet smo na internetu provjerili elektroničku poštu i podatke agentice koja se predstavljala pod lažnim imenom, a taj dan oglasilo se nekoliko studenata koje je ta ista osoba opelješila u istom razdoblju", tvrde studenti. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo