novi zahtjevi / Nezadovoljni Maras prozvao saborsku većinu za 'parlamentarno nasilje' nad manjinom

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Maras prozvao je u četvrtak saborsku većinu za "parlamentarno nasilje" nad manjinom, a HDZ da izbjegava raspravu o temama koje tu stranku smetaju

26.1.2017.
11:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP-ov zastupnik Gordan Maras prozvao je u četvrtak saborsku većinu za "parlamentarno nasilje" nad manjinom, a HDZ da izbjegava raspravu o temama koje tu stranku smetaju, pa su nakon njegova izlaganja uslijedili novi zahtjevi za stankom koje su redom upućivali klubovi HDZ-a, Mosta, HSU-a te ponovno SDP-a.

"Od kada je konstituiran moderni Sabor nije se događalo ovakvo parlamentarno nasilje većine nad manjinom", ustvrdio je Maras nakon stanke koju je SDP zatražio nezadovoljan načinom na koji je predsjednik parlamenta Božo Petrov vodio sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras tvrdi kako je evidentno da HDZ ne želi raspravu o temama koje ih smetaju, da ga je potpredsjednik Željko Reiner četitri puta prekidao na spomen imena premijera Andreja Plenkovića. "Kao da ima okidač", rekao je SDP-ov zastupnik, opetujući kako je očito da HDZ-u ne odgovara da se govori o temama koje HDZ i Plenković rade krivo.

"Sabor je jedno od rijetkih mjesta, nakon što je HRT pao pod cenzurom HDZ-a, gdje građanima možemo reći što mislimo. Radit ćemo to svaki dan, pod svaku cijenu, jer građani to od nas očekuju", poručio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako nakon Reinera, sada i Petrov pokušava nametnuti zastupnicima da ne govore ništa osim onoga što oni žele, odnosno što je po zakonu i Poslovniku.

Petrov je ranije, zbog ocjene da je govorila mimo teme, Ireni Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) izrekao opomenu, na što mu je zastupnica uzvratila da bi se predsjedavajući trebali uskladiti u načinu vođenja sjednice, jer neki zastupnicima dopuštaju sve, a neki ništa. Najugroženija kategorija u Saboru su zastupnici koji su normalni, kulturni i obrazovani u ovim okolnostima, rekla je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njenu je obranu stao Arsen Bauk (SDP), a Silvano Hrelja (HSU) prozvao Petrova da u 14 godina, koliko on sjedi u Saboru, "nitko nikada nije tako nasrtao" na usmjeravanje rasprave, odnosno ustrajavanje da se strogo drži teme. "Ne razumijem od kuda vam nervoza, zašto želite sterilnost u raspravama", upitao je Petrova.

Predsjednik Sabora odgovara da kod izricanja opomene Petrijevčanin Vuksanović nije ulazio u sadržaj izlaganja, nego je upozorio da se kroz repliku može osvrnuti na izlaganje drugog zastupnika. Nisam ukidao slobodu govora, nego pozivam da koristimo poslovničke mogućnosti, radi konstruktivne rasprave, poručio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo