Prosvjedi diljem zemlje / Nezadovoljni odgojitelji koji rade u vrtićima: 'Ne želimo biti tete čuvalice, u vrtiću se djeca odgajaju, ne samo čuvaju'

Glasanje o zakonu je u petak, a odgajatelji poručuju borbu će nastaviti

27.4.2022.
21:35
VOYO logo

Nezadovoljni odgojitelji u vrtićima izašli su  na trgove u šest gradova diljem Hrvatske.

Protive se zakonskim izmjenama, a traže jednako dostupan i kvalitetan vrtić za sve, poštivanje pedagoškog standarda i bolje uvjete rada. Sve to državu, kažu, ne bi koštalo ništa, no odgovor resornog ministra ne ohrabruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgajatelji pod saborskim prozorima dok traje rasprava o Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Poručuju - vrtić treba biti jednako dostupan svima. Izmjenama se ne mijenja ništa. Ne rješava se problem manjka mjesta i pretrpanih skupina.

„Tih 20 djece morate premotati barem jednom, morate im dati doručak, užinu, organizirati rad 20 djece na jednog čovjeka“, poručila je Maja Sopka Glesinger, odgajateljica u vrtiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
noć knjige /

Preko tisuću programa u 250 gradova: Velika manifestacija trebala bi potaknuti Hrvate da se prime knjige!

Image
noć knjige /

Preko tisuću programa u 250 gradova: Velika manifestacija trebala bi potaknuti Hrvate da se prime knjige!

„Ne želimo biti tete čuvalice, u vrtiću se djeca odgajaju ne samo čuvaju. Mi smo njihovi prvi učitelji“, kazala je Snježana Petej, odgajateljica u vrtiću.

„Bilo bi bolje da su ovim zakonom rekli da svako dijete s teškoćama mora imati asistenta, a ne da može“, rekla je Jasna Puljić, odgajateljica u vrtiću.

U vrtiće je uključeno tek 55 posto djece, da bi poštovala europske standarde Hrvatska do kraja 2023. mora doći do 95 posto.

„Da su činili nešto do sada, a nisu preko 20 godina ne bi imali ovaj pritisak. Da bi postigli tu uključenost sve se opet prelama preko leđa djece i zaposlenih u ovom sustavu“, izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Traže jednaku cijenu vrtića za sve i da se u financiranje uključi država, a ne da ovise o lokalnim proračunima.

„Završne odredbe kažu, bez jedne kune iz državnog proračuna, kako očekuje da se nešto poboljša ako nema novaca. Poanta je da se država mora uključiti“, poručila je Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Novi zakon omogućit će i učiteljima rad u vrtići, odgajatelji poručuju- nismo protiv učitelja, ali dobrodošli su samo pod istim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Molimo ministra da poveća upisne kvote na studije i da sve zainteresirane učitelje puste da se upišu na studij, da im se priznaju položeni predmeti ali da zvanje steknu jedinu upisivanjem studija ranog i predškolskog odgoja“, kazala je Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge Sidro.

Prosvjedovalo se u još 5 gradova, poruke stižu iz Rijeke i Splita

„Radimo u skupinama s preko 30 djece po 2, 3 je s teškoćama nemamo asistente koji bi pomogli i nama i tom djetetu“, objašnjava Emanuela Zavoreo Rakić, odgajateljica u vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Više kapacitet, bolji materijalni uvjeti, rad s manjim brojem djece i školovani ljudi“, poručuje Sandra Krstečić, odgajateljica u vrtiću.

Iako sindikati tvrde drukčije, ministar poručuje namjera nikad nije bila ukidanje pedagoškog standarda, razloge za prosvjed ne vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prosvjedovanje s jedne strane na krivu adresu po jednom pitanju, a s druge strane o nečemu što uopće nije problem i ne vidim zašto mogu jedino shvatiti kao politički pritisak u trenutku kada smo objavili javni poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, što god hoćete, vrtićkih kapaciteta“, izjavio je Radovan Fuchs (HDZ), ministar znanosti i obrazovanja.

Glasanje o zakonu je u petak, a odgajatelji poručuju borbu će nastaviti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo