odgovara i desnima i lijevima / Nina Obuljen Koržinek naslijedit će Zlatka Hasanbegovića u Ministarstvu kulture?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon kalkulacija s imenima Jasen Mesić i Dubravka Šuica, zadnjih dana kao najspominjaniji ime za novu ministricu kulture jest Nina Obuljen Koržinek

3.10.2016.
8:10
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iako se zadnje vrijeme kalkuliralo s nekoliko imena tko bi mogao naslijediti Zlatka Hasanbegovića na poziciji Ministra kulture, tportal doznaje kako bi to mogla biti Nina Obuljen Koržinek.

Image
treći sektor na aparatima /

HND: 'Hasanbegović je ostavio bez posla 280 novinara, idući ministar hitno mora sanirati štetu'

Image
treći sektor na aparatima /

HND: 'Hasanbegović je ostavio bez posla 280 novinara, idući ministar hitno mora sanirati štetu'

Nina Obuljen Koržinek je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a za vrijeme mandata ministra Bože Biškupića i njegova nasljednika Jasena Mesića bila je pomoćnica ministra te državna tajnica u razdoblju od 2006. do 2011. godine. S obzirom na to da je bila koordinatorica za Europsku uniju i članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske EU, može se reći da dobro poznaje i funkcioniranje europskih institucija. Bliska je mladim hrvatskim europarlamentarcima, pa tako i Andreju Plenkoviću, i može se svrstati u kategoriju novih europski orijentiranih, pragmatičnih političara domoljubnog smjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se godinama bavi kulturnim i medijskim politikama u kontekstu europskih integracija i odlično poznaje zakonsku regulativu, posebno vezanu uz audiovizualnu praksu, slovi kao vrsna stručnjakinja. Zbog toga je na mjestu ministrice kulture, kako sada stvari stoje, priželjkuju kulturni djelatnici i s desnog i s lijevog spektra političke scene, piše tportal.

Naime, kulturna zajednica očekuje nekoga tko će moći pribrano i staloženo, bez ekscesa, uvesti red u resor kulture, čak i podići budžet za kulturu na jedan posto. Općenito se drži da bi Nina Obuljen Koržinek zbog svog minulog rada mogla dobro posložiti stvari u tom devastiranom sektoru i omogućiti mu nesmetano funkcioniranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao argument za takvo mišljenje kulturni djelatnici spominju njen dobro odrađeni posao u Biškupićevoj i Mesićevoj kulturnoj administraciji, kad se čak govorilo da je zapravo ona tehnički vodila Ministarstvo kulture. Uz to, u prilog joj idu njene radne kvalitete poput sklonosti prema timskom radu i poštivanje profesionalnih načela, te ljubazno i pristojno ophođenje sa suradnicima. Zbog toga se u kulturnoj zajednici vjeruje da bi ona možda mogla zahvaljujući svojim bruxelleskim vezama s Andrejem Plenkovićem i sposobnošću uvjeravanja i lobiranja ispuniti njihova očekivanja. 

Premda se o Nini Obuljen Koržinek već nekoliko puta razmišljalo kao o potencijalnoj ministrici kulture prigodom ranijih izbora, ona je u proljeće ove godine u intervjuu u Nacionalu izjavila da nije članica nijedne političke stranke i da nema političkih ambicija, jer se prvenstveno želi baviti znanstvenim radom. U spomenutom intervjuu također je istaknula da ministri trebaju biti političke osobe, a ljudi koji rade uz njih stručnjaci. Napomenula je i to da je puno ozbiljniji problem od toga tko će biti ministar kulture, činjenica da uoči izbora nijedna stranka, uz iznimke nekih manjih stranaka, nije imala artikulirani program za područje kulture i medija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo