DIREKTOVA ANALIZA MARATONSKE PRESICE / Nisu utvrđeni propusti u slučaju Matijanić. Reakcije u Direktu: Kako netko može umrijeti, a sve po pravilima?

Što će se dogoditi nakon smrti Matijanića u splitskom KBC-u? Nikom ništa

24.8.2022.
22:24
VOYO logo

Nikom ništa. Eto to će se dogoditi u splitskoj bolnici. Inspekcija je 19 dana nakon smrti Vladimira Matijanića objavila da nisu utvrdili propuste u postupanju. Iako su mu medicinske sestre i liječnici govorili da jede štapiće, da se malo pripa, da piški pored kreveta, makar je bjesomučno zvao dok je polagano umirao. Makar su ga prebacivali da zove ovog pa onog, iako ga Hitna nije odvela u bolnicu koji sat prije nego je umro.

Trebao je sam otići na Hitnu, trebao se cijepiti, trebao je piti terapiju. To smo danas saznali nakon dva sata press konferencije u Ministarstvu zdravstva. Saznali smo i da se jest dogodio jedan propust, ali samo proceduralna nepravilnost prilikom obdukcije. Odmah je reagirala Matijanićeva partnerica Andrea Topić - laž je da se nije htio cijepiti, laž je da nije pio lijekove, laž je da nije išao na terapije. Sve je to bila laž na laž, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo uočili značajnih stručnih propusta", jednoglasno je to u slučaju Matijanića zaključio šesteročlano stručno povjerenstvo.

"Hvala vam na pitanju", kazao je Beroš. Ne bi vjerojatno ministar zahvaljivao da je znao koliko će pitanja novinari postaviti na dvosatnoj konferenciji za medije. U nalazu, naime, se može protumačiti kako je Matijanić bio nemaran pacijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEKA BUDE ZADNJI' /

Matijanićeva partnerica nakon objave nalaza inspekcije: 'Bacanje laži na laž. Propusti su više nego očiti'

Image
'NEKA BUDE ZADNJI' /

Matijanićeva partnerica nakon objave nalaza inspekcije: 'Bacanje laži na laž. Propusti su više nego očiti'

"Nisam baš siguran da sam vas dobro razumio, na koje kontrole ste mislili? Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometeriju", kaže docent Miroslav Mayer.

"Mislim da je ključni problem što više nije pregledan u hitnoj ambulanti…", dodao je Mayer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Mayer izjavio je da bi bio mogući kandidat za lijek. No, Beroš kaže da su gotovi pregovori o nabavi Europske komisije kojoj se Hrvatska priključila.

"Muči li vas osobno, dok se skrivate iza administracije, da su možda izgubljeni ljudski životi. HUBOL tvrdi da vi na stolu imate papir koji ne potpisuje?", pitali su novinari Beroša. On odgovorio: "Laž je da imam ugovor na stolu za potpis".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto nije bio hospitaliziran, ostalo je nejasno. Tražili su novinari i objašnjenje ponašanja dežurnog liječnika.

"Biste li da ste vi bili na tom telefonu rekli 'vi niste imunokompromitirani' ili biste rekli 'sjednite na taksi i dođite na hitam pregled'?", pitao je jedan od novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lako je biti general poslije bitke. On nije trebao dozvolu doktoru da dođe. Mogao je doći", kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti.

Nitko puno ne zna. Maratonska press konferencija bila je u prvom preslušavanju puna kontradikcija. Partnerica preminulog Matijanića nakon pressice bila je ogorčena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pressica Ministarstva zdravstva i njihova povjerenstva bila je bacanje laži na laž. A propusti su više nego očiti svakome tko ima mozak u glavi. Slušanje tih gnjusnih izmišljotina bilo je toliko degutantno da je, moram priznati, dodatno traumatiziralo mene, njegovu obitelj i prijatelje. Ali borit ćemo se", podijelila je Andrea Topić.

Opravdanja s konferencije nisu iznenađenje za predsjednicu Udruge pacijenata i bivšeg ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pressica nije dala odgovor na tri ključna pitanja", smatra Mirando Mrsić, Katedra za internu medicinu Medicinskog fakulteta.

"Kako netko može umrijeti ako je sve bilo po protokolu struke?", pita se Jasna Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve po standardu. Sve po protokolu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo