PLENKOVIĆ NA MIROGOJU / 'Nitko od nas nije govorio o policijskom satu. Što se tiče prvih 100 dana Vlade, postavljeni su čvrsti temelji za drugi mandat'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mjere u Hrvatskoj su proporcionalne širenju epidemije, poručio je premijer

31.10.2020.
9:20
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković poručio nakon polaganja vijenca na Mirogoju povodom blagdana Svih svetih kako vjeruje da će blagadan proći primjereno uz pridržavanje epidemioloških mjera, kao i obilježavanje u Vukovaru u kojem će se 18. studenoga okupiti državni vrh. Odbacio je nagađanja da se čeka da blagdan prođe pa da se uvede strože mjere te istaknuo i da nikada nitko od njih nije govorio o uvođenju policijskog sata.

Osvrnuo se i na prvih 100 dana Vlade te izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim smatraju da su postavljeni čvrsti temelji za drugi mandat. Također, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bit će održana, ali ne idući tjedan jer, kako je ustvrdio, za to fizički nemaju prostora, a poručio je i da je Hrvatska spremna pomoći Turskoj i Grčkoj u saniranju štete od razornog potresa.

Image
MILANOVIĆ NA MIROGOJU /

'Opet petljanje, sretno dečkima. One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu'

Image
MILANOVIĆ NA MIROGOJU /

'Opet petljanje, sretno dečkima. One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu'

''Uoči Svih Svetih i Dušnog dana došli smo iskazati počast svima kojih nema među nama, osobito braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu'', kazao je Plenković u izjavi novinarima nakon polaganja vijenaca na Mirogoju. Dan ranije na tom je groblju bio u predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je prozvao Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer to nisu zajednički učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi jučer nismo došli jer smo imali uobičajen radni dan. Planirali smo ići danas i danas smo tu. Imali smo svoj plan, ako ćemo se dogovarati preko medija, teško ćemo se dogovarati', odvratio je Plenković na tu temu ponukan novinarskim pitanjima među kojima je jedna od ključnih tema bila i situacija s koronavirusom te KB Dubravom.

"Već na proljeće smo identificirali KB Dubrava kao bolnicu koja će pomoći Infektivnoj klinici 'Fran MIhaljević'' u zbrinjavanju pacijenata i oni kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente. Cijeli zdravstveni sustav je unatoč velikim naporima u stanju obavljati i ostale funkcije'', ustvrdio je premijer, a na pitanje može li Vlada jamčiti svim bolesnicima koji ne boluju od koronavirusa pravovremenu zdravstvenu zaštitu, odvratio je: ''Generalno sigurno da''.

S obzirom na epidemiološke mjere i ograničenja, mnogi se pitaju kako će ove godine izgledati Kolona sjećanja i hoće li se na njoj okupiti državni vrh, a Plenković je kazao: "Kao i svih godina bit ćemo u Vukovaru 18. studenog, bit će dostojanstveno. Drago mi je da je jučer dovršen i otvoren Vodotoranj, simbol obrane Vukovara. Sigurno će biti epidemioloških mjera i s obzirom na to da je prema novome organizacija tog događaja u suradnji između Vlade i Grada, dogovorit ćemo sve".

Podsjetio je kako je njegova Vlada promjenom Zakona o blagdanima i spomendanima 18. studenog učinila Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji je neradni dan te da je Vlada za obnovu Vodotornja dala više od 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čeka li se da prođu Svi sveti pa da se uvede strože mjere, pitanje je koje se ovih dana sve češće pojavljuje u javnosti, a Plenković je to odbacio. Istaknuo je da ''nema čekanja'' i da su ''mjere proporcionalne širenju epidemije". 

Što se tiče policijskog sata, odvratio je: ''Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu, ne znam kako je ta tema tako jako isturena. Jedan od koalicijskih partnera je na sastanku spomenuo tu mogućnost zbog sličnih mjera u drugim zemljama''.

Plenković je naglasak stavio opet na odgovornost svakog pojedinca i podsjetio: ''Ključ borbe je odgovornost svakog pojedinca. Ako smo disciplinirani, epidemija će biti manja''.

''Trenutno je jesenski val robustan i snažan kako smo i najavili u proljeće, na njega nas je upućivao niz zaključaka i prethodnih pandemija. Mi smo to očekivali i zato smo i htjeli da izbori budu kada je epidemija u najnižem stupnju da možemo učiniti sve za stabilnost države. Svaka zemlja prati što se dešava u drugoj zemlji, situacija je ozbiljna i svaka zemlja sama određuje koji stupanj restriktivnih mjera određuje. Sada pratimo što se događa u drugim zemljama, sukladno stupnju zaraze takve uvjete imamo'', istaknuo je, a upitan za komentar jučerašnjih Milanovićevih izjava samo je kratko poručio: "Nemam vremena njega komentirati".

Također ponukan novinarskim pitanjima osvrnuo se i na prvih 100 dana Vlade te izrazio zadovoljstvo te podsjetio da idući tjedan počinje nova sjednica Sabora i da je dobro što će se i o tome govoriti: "U ovih 100 dana Vlade pokazalo se da smo napravili sve što smo najavili programom. Uvjerljiva potpora birača na izborima, samo 18 dana za formiranje parlamentarne većine, konsenzusom usvojen Zakon o obnovi Zagreba i okolice, uplata 900 milijuna eura iz EU programa, rebalans proračuna, dovršetak nacionalne razvojne strategije ... Samo nekoliko ovih elemenata je 100 dana plus snažne poruke pomirbe, suživota i s gestama u Kninu, Gruborima i Varovidama''.

''Ova Vlada gleda kako pomiriti sve ono što je ostalo turbulentno u biću hrvatskog naroda u prošlosti da se okrenemo budućnosti. Doživjeli smo nedavno i ovaj napad na Banske dvore koji po meni ima sva obilježja terorizma, to je svakome valjda jasno. Borit ćemo se protiv radikalizacije, esktremizma, nažalost to se dogodilo, s tim se moramo ozbiljno pozabaviti i vidjeti kako druge kulture reagiraju na takve događaje, to bi bilo jako dobro za našu demokraciju. I naravno, beskompromisna borba protiv korupcije. Bilo je to sadržajnih 100 dana'', zaključio je premijer i ustvdio da su ''postavljeni čvrsti temelji za drugi mandat''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo