VISOKE CIJENE / Niži PDV-a trebao je smanjiti udar na džepove, no građani poručuju: 'Nema nikakvog smanjenja, sve ide prema gore'

Neki trgovci nisu čekali 1. travnja i akciju Vlade nego su odmah snizili cijene. Jesu li građani osjetili ta pojeftinjenja?

14.3.2022.
21:30
VOYO logo

Državi puno, građanima nedovoljno. "Ne vidimo nikakvo sniženje nigdje. Oni mogu govorit niži PDV, niži PDV, ali taj niži PDV ne može dostić ono povećanje koje su nam nabili", tvrdi Dragutin iz Zagreba.

Jesu li niže cijene? "Ne, više su, više su. Ma to je igra s kupcima. Ništa, sve ide prema gore", smatra Juraj iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nigdje kraja poskupljenjima /

Niste sigurni koliko će vam narasti račun za struju od travnja? Stručnjak objasnio kako da to sami izračunate

Image
nigdje kraja poskupljenjima /

Niste sigurni koliko će vam narasti račun za struju od travnja? Stručnjak objasnio kako da to sami izračunate


Slaven iz Zagreba tvrdi da svakih par dana za određeni postotak cijene idu gore te da ne osjeti smanjenje PDV-a. 

Iako su trgovci, i prije vremena, pokazali dobru volju, građani, kažu, to ne osjete.

"Stave akciju 14 kuna, a prije je bilo 12,13. Maslo je apsolutno skupo, preskupo. Sva sreća nećemo ga jest", kaže Darija iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ko' oće imat sto kila ko' ja, teško će do njih doć", smije se Ana iz Splita. 

"Činjenica je da cijene iz dana u dan zapravo rastu. Imamo neka nova poskupljenja pa je zapravo pitanje koliko će se to umanjenje PDV-a stvarno vidjet u potrošačkoj košarici i zapravo koliko pratimo svi ekonomski analitičari kažu da će se zapravo dogodit još veća inflacija", govori nam Dijana Kladar iz Udruge Potrošač.

Koliko su cijene zapravo otišle gore, dobro govori i ovaj primjer: cijena kvasca je u vrijeme lockdowna, kad je bila velika nestašica tog proizvoda, bila 2 kune 70 lipa. Danas je 4 kune i sedamdeset lipa, što je povećanje od čak 74 posto.

Neki koriste priliku pa pune smočnice kad su određeni proizvodi na akciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A evo, prazne police, a nije to akcija 15 kuna. Akcija je kad je 6-7 kuna. To je akcija. Ovo je povišica, a ne akcija", kaže Ana

Drugi pak kažu, ni to ne mogu. "To triba imat para za stvarat zalihe" smatra Marija iz Splita.

Čini se da su pred Hrvatskom, ali i Europom, teški dani. "Hrana će bit skuplja i sve oko nas će bit skuplje. O tome sada svi govore iako su prije godinu dana svi to negirali. Pri tome mislimo na HNB", tvrdi Kladar. 

Građanima naviknutima više na sve - jedino preostaje da sami sebe tješe.

Juraj na pitanje kako ćemo živjet, poručuje:  "Po onom Krležinom. Nigdar ni bilo da ni nekak bilo i nikdar ne budu da nekak ne bu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo