SVIJET NA TANJURU / Njima se sviđa Hrvatska, a nama njihova hrana: U centru Zagreba okusite momo, boršč, varenke ...

Delicije iz cijelog svijeta kuhaju stranci koji su zbog posla ili ljubavi doselili u Hrvatsku

2.9.2019.
22:50
VOYO logo

Ako silno želite probati nepalske knedle, libanonski falafel ili ukrajinski boršč, imate sreće jer na zagrebačkom Europskom trgu traje Festival svjetske kuhinje.

Delicije iz cijelog svijeta kuhaju stranci koji su zbog posla ili ljubavi doselili u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je ljudi za falafel čula, mnogi su ga probali, ali rijetki su jeli pravi libanonski. No, ovih dana na Europskom trgu u Zagrebu okruglice od boba i slanutka priprema Libanonka Farah Khalil.

Prije tri godine je doselila u Zagreb zbog ljubavi i otvorila restoran te objašnjava: ''Falafel je tradicionalno libanonsko ulično jelo. To je zdrava hrana napravljena od slanutka i boba te libanonskih začina. Pripremamo ga na maslinovom ulju ili ga stavimo u pećnicu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Falafel u tortilji stoji 40 ak kuna, jednako kao i šavarma. Još jedan libanonski specijalitet, ovaj put od teletine: "Šavarma meee. Šavarma je kod nas ono što su kod vas ćevapi", kaže Farah.

Iz Libanona selimo u Ukrajinu, a naši domaćini su braća Ros koji ovdje žive 10-ak godina. Došli su s majkom koja je bila veleposlanica u Hrvatskoj i ostali: ''Pozdravljamo vas i pozivamo da probate ukrajinsku kuhinju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na meniju su varenki - punjene okruglice u kojima ima i čvaraka te boršč - varivo od cikle i mesa, koje možete probati za 20 kuna.

Koji je bolji boršč ruski ili ukrajinski, pitamo, a Demian Ros odvraća: ''Ovisi, jer svaka regija odnosno kuća ima svoj recept. Meni kad osobno kažu ruski boršč mislim na malo kiseliji, a ukrajinski je malo slađa varijanta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog posla su u Zagreb doselili i kuhari iz Mubaia. Inače rade u indijskim restoranima, a ovaj tjedan na festivalu pripremaju birjani, palačinke, samose.

''Ovo je specijalitet s juga Indije i to je poznata ulična hrana. Dakle, u južnim dijelovima imamo ovaj specijalitet koji se zove Dosa. To je hrskava palačinka rižinog mlijeka i bijelog brašna'', objasnio je kuhar Harshad iz Indije, a indijske palačinke s lećom i sirom koštaju 25 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijepo su nas dočekali na štandu Nepala. Ovdje najbolje ide: momo- knedli s piletinom za 30 kuna. Posebno su popularni na Himalaji otkud je i Man Singh Dhami: "Momo je s piletinom i knedlom iz Nepala i Himalaje. To je kuhano i pripremljeno na pari. To je glavno jelo".

Probali smo i pileću masalu s rižom. Nepalci kažu, ljutinu su prilagodili našim nepcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija Nigerijka u Hrvatskoj je vesela gospođa Okoli Kikelomo. Došla je u Zagreb prije sedam godina i pronašla se u kuhinji: ''Koristimo jako puno povrća, jer ovdje vidim da ima vegeterijanaca. U Nigeriji, koliko znam, ne postoje vegeterijanci kao takvi jer je ionako sve što se jede s povrćem''.

Okoli je u Zagrebu otvorila i restoran u kojem siromašni mogu jesti besplatno jer ona dobro zna što je neimaština. Znaju to i drugi kuhari na Europskom trgu - mnogi su zato i došli u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam došao raditi. Dobio sam radnu dozvolu'', kaže Dhami i dodaje da mu se ovdje sviđa sve.

Njima se sviđa Hrvatska, a nama njihova hrana. Momo, boršč, varenki, falafel, ali i druge domaće specijalitete možete probati do kraja tjedna.

A Okoli poručuje: ''Hvala vam, Hrvatska, na prilici. Volimo vas''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo