"Procesija za križen" / Noćna procesija na Hvaru na koju su stigli vjernici iz cijele zemlje: 'Tko nosi križ, ne osjeća težinu, već zanos'

Lista za križonošu u Jelsi popunjena je do 2050. godine.

15.4.2022.
19:00
VOYO logo

Na Hvaru je održana tradicionalna "Procesija za križen". Nakon dvije godine s ograničenim brojem sudionika, na otok su stigli vjernici iz cijele Hrvatske. Križ težak gotovo 20 kilograma ove je godine iz Jelse - na put dug gotovo 25 kilometara - ponio Toni Gamulin

Posljednjih 50 metara, nakon dvadeset i pet kilometara pješačenja, u sam cik zore, jelšanski križonoša tradicionalno je pretrčao. Iscrpljen, utjehu i snagu Toni Gamulin, pronašao je u zagrljaju svećenika i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je taj jedan trenutak emocionalnog naboja, koji nije baš lako objasnit što to je. Jednostavno ima situacija u kojima čovjek neracionalno reagira, tako kako reagira. Ne možete to naručit, ne možete to niti predvidjeti, ni kontrolirat", izjavio je don Stanko Jerčić, župnik u Jelsi.

Svog puta križonoše, od prije pedeset godina, sjeća se i Mikica. Osam sati hoda, bosonog, po makadamu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"25 kilometara, otprilike tako. Onaj koji nosi križ, on koliko toliko dođe svjež u Jelsu, uopće ne osjetiš tu težinu križa. Nosi te onaj zanos, ona želja", rekla je Mikica Ostojić iz Jelse. 

A želja je nosila i velik broj vjernika koji su na Hvar došli iz svih dijelova Hrvatske. Prema običaju, iz 6 mjesta procesije kreću u 22 sata, hodaju prema sljedećem mjestu na otoku u smjeru kazaljke na satu. Pritom se ne smiju susresti, jer to nalaže tradicija stara 500 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sveti Otac /

Večerašnji Križni put u Rimu kojeg će prevoditi papa bit će obilježen porukom mira: 'Rat nas jako pogađa!'

Image
Sveti Otac /

Večerašnji Križni put u Rimu kojeg će prevoditi papa bit će obilježen porukom mira: 'Rat nas jako pogađa!'

"Prava ona srednjovjekovna mistika. Stvarno je, iznenađen sam. Mogli bi preporučit drugima koji nisu tu? Svakako, svakako", kazao je Emilio Jurjević iz Lumbarde. 

"Prva misao je pobožnost, poniznost. I skrušenost, mir jedan. Donosi mir", rekao je Davor Draganić iz Jelse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još smo na asfaltu, ali jedva čekam da uđemo među ove poljske puteve, onda je doživljaj još posebniji i nadam se da ću moć izdržat. 25 kilometara? Ne vjerujem da ću toliko, nastojat ću što duže", kazala je Ivana Mujić iz Splita. 

Uz brojne vjernike, na putu dugom 25 kilometara križonoši Toniju Gamulinu glavni oslonac bili su članovi bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno poseban trenutak, koji je jako teško opisat i sve te emocije pretočit u riječi. Mi koji tu živimo s time svake godine možemo to shvatit, pogotovo mi koji smo bili križonoše. Da vam sad idem opisati kako se osjećam, mislim da je teško naći riječi", izjavio je Nikola Belić, predsjednik Uprave Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Jelse.

Upravo zbog svoje posebnosti, procesija "Za križen" uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, a lista za križonošu u Jelsi popunjena je do 2050. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo