NOVAC ZA BUDUĆNOST / Nova ministrica za RTL otkrila koliko će Hrvatska povući od planirane 22 milijarde eura

'Bit će ovo radno ljetno', najavila je ministrica

31.7.2020.
19:00
VOYO logo

Maloj Općini Antunovac priskrbila je 100 milijuna kuna iz EU fondova s kojima radi punih 12 godina, i prije ulaska Hrvatske u Uniju. Na poziciju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije dolazi u trenutku kad se Hrvatskoj iz Bruxellesa nude 22 milijarde eura. Koliko očekuje da ćemo od tog iznosa privući i na što će se novac trošiti ministrica Nataša Tramišakotkrila je u ekskluzivnom razgovoru za RTL.

Image
'Uspjeli smo' /

Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde eura, Plenković zadovoljan: 'Ovo je postignuće bez presedana'

Image
'Uspjeli smo' /

Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde eura, Plenković zadovoljan: 'Ovo je postignuće bez presedana'

Drugi tjedan ste u uredu. Jeste li se priviknuli?

Zaista, mogu reći da je vrlo dinamično, da nastavljamo radno, da će nam zasigurno i cijelo ovo ljeto biti radno, tako da mogu reći da je ovaj prelazak s jednog operativnog dijela, operativne razine prošao vrlo brzo i vrlo lagano.

Je li vas iznenadila ponuda premijera Andreja Plenkovića da preuzmete Ministarstvo?

Mogu reći da djelomično i nije, iz razloga što je premijer Plenković i u prethodnom mandatu pokazao da mu je važan regionalni razvoj Hrvatske, regionalna zastupljenost, da zaista posvećuje pozornost koheziji cijele Hrvatske i da to želi postići i u novom mandatu.

Vaša uloga će u ovom novom mandatu Vlade biti iznimno bitna. Hrvatska ima na raspolaganju 22 milijarde eura iz fondova EU. Postoji li popis prioriteta? U što će Hrvatska ulagati, koje su ključne točke na koje ćemo se koncentrirati?

Obnova grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Iz Fonda za solidarnost imamo osiguranih već 500 milijuna eura, 89 milijuna eura za ovu godinu. Govorimo na području Grada Zagreba, za početak o obnovi javnih zgrada koje su vezane za zdravstvo, isto tako i obrazovanje, ali i kulturu. Daljnji korak je, naravno, i pronalaženje modela kako sufinancirati nepovratnim sredstvima obnovu ostalih zgrada u Zagrebu.

Osim ovih problema koje imamo, osim potresa, to je jačanje regionalnih operativnih programa kako bi se strateški projekti županija mogli financirati. Govorim konkretno o jačanju projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" koji je počeo u prethodnom razdoblju, ali i novih operativnih programa poput programa "Dalmatinska zagora", "Lika" i "Banovina".

Kolikim biste postotkom ostvarenih sredstava bili zadovoljni od ove 22 milijarde koje se nude Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


100 posto.

Prošli ste cijeli proces od lokalne razine u Općini Antunovac, radili ste u Osječko-baranjskoj županiji također na europskim projektima i sad ste ministrica. Koliko će vam na sadašnjoj funkciji cijeli put koji ste prošli zapravo olakšati stvar?

Operativno poznajem sve procedure potrebne da bismo pripremili, proveli jedan europski projekt i povukli europska sredstva. Ovdje, s razine Ministarstva, zasigurno je jedan novi smjer, to je jedna nova dinamika, način kako ćemo pojačati apsorpciju, kako ćemo brže odgovarati korisnicima, biti user friendly na neki način i biti bolji u komunikaciji s terenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo