SEVER ZA RTL / 'Novac je država dala i nekima koji za doček Nove godine zarade više nego tekstilna radnica za 10 godina'

Praznik je rada, a gost RTL Danasa bio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

1.5.2020.
19:10
VOYO logo

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Država bi trebala iznaći sredstva. Mnogi drugi su bili izdašniji u pomoći radnicima. Pogotovo s uvjeta kada su se tako izdašno pokazali u ovom trenutku kada su podijelili mjere na ovom prvome dijelu. Činjenica je da se sada na popisu vidi da su doista
dijelili svima i svakome, a mi smo upozoravali da bi to trebalo raditi drugačije - da bi velike sustave koji dobiju milijunske iznose trebalo obavezati da ih vrate’’, upozorio je za RTL Danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever u razgovoru s RTL-ovim reporterom Ivanom Skorinom.

‘’Sada vidimo da su milijune dobili neki koji su si pisali izdašnu dobit za prošlu godinu i za ovu godinu pripremaju isplatu dividende’’, kazao je Sever i osvrnuo se na to da je ‘’činjenica da zapošljavaju radnike, ali umjesto dividende dioničarima, pa čak i ako su u jednome dijelu to i radnici, trebalo je ponajprije takve sustave obavezati da podjele u plaće radnicima. Ne samo hoteli, nego i mnogi drugi’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Na tom popisu su se našli i vrlo bogati odvjetnici, kao i neki estradni umjetnici koji za jedan doček Nove godine zarade više nego tekstilna radnica za 10 godina i tako dalje. Mi smo upozoravali da je trebalo napraviti dobar ključ po kojemu će se prosijati kroz sito oni koji ostvaruju prava i oni koji ne - u ovom prvom krugu se doista dijelilo vrlo izdašno tako da vidimo da su dobili mnogi i koji možda nisu trebali. Važno je da se održi sustav, ali sredstva treba izravno uplatiti na račun radnika’’, upozorio je Sever.

Što se tiče smanjivanja plaća u javnom sektoru, kazao je da država u to ne može krenuti bez dogovora sa sindikatima: ‘’Ne mogu to samoinicijativno napraviti jer je to utuživo, a oni neka krenu - sindikati, odnosno članovi sindikata će to utužiti i dobiti’’. ‘’Vlada dosad nikad pred sindikate nije ni izašla nekim konkretnim prijedlogom smanjenja, a priča o solidarnosti je vrlo šuplja jer je to samo pokušaj da se javnost navuče na linč protiv javnog sektora. S druge strane jasno je da je to solidarnost u neimaštini - dok javni sektor ima još koju kunu više dotle kupuju ono što proizvodi i nudi privatni sektor’’, upozorio je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo