preduge procedure / Novi napad na liječnike u Osijeku: koliko je slučajeva potrebno da se promijeni zakon i odrede kazne za napadače?

Novi napad u ordinaciji potresao je Osijek, a ovaj puta Hrvatska udruga bolničkih liječnika ne odustaje - traže hitnu izmjenu Kaznenog zakona

30.6.2017.
18:27
VOYO logo

Pacijent nije mogao do lijeka pa se s medicinskom sestrom i psihijatrom, koji mu ga nije htio prepisati - obračunao fizički.

Prijavu je dobio i liječnik koji se branio vikom i galamom, ali policija ju je naknadno povukla uz ispriku. Zbog incidenta u Saboru stanka, zatražene su i kazne zatvora za sve koji napadaju liječnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nažalost nije izoliran slučaj, u zadnjih nekoliko mjeseci imali smo tri takva događaja. Ovo je sad nešto učestalije nego što je bilo unazad tri - četiri godine", izjavio je Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC Osijek i saborski zastupnik.

Neki oblik nasilja doživjelo je čak 93 posto liječnika, a samo 28 posto nasilje je prijavilo poslodavcu. 62 posto liječnika osjeća povremeni ili stalni strah od nasilnog ponašanja na radnom mjestu. Hrvatska udruga bolničkih liječnika zbog toga traži hitnu izmjenu Kaznenog zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na način da se liječnici tretiraju kao službene osobe te da se članci Kaznenog zakona počnu konačno provoditi u praksi. 

"Na taj način bi se pružila sigurnost liječnicima u bolnicama diljem Hrvatske, a i olakšalo bi se policiji tako da bi policija znala u kojim slučajevima kako treba reagirati", kazala je Ada Barić, predsjednica HUBOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva odgovaraju najavom osnivanja radne skupine za promjenu i pooštrenje kaznenog zakona.

Napadi na zdravstvene djelatnike sve su češći. Od 2013. broj se gotovo udvostručio. 2015. zabilježeno je čak 499 verbalnih i fizičkih napada. Uvrede i prijetnje slušala je i internistica Ivana Šmit.  

"Ako vam takav jedan incident poremeti vaše psihofizičko stanje normalno da 
je upitna vaša koncentracija na radnom mjestu, ali i daljnje funkcioniranje toga dana.Vi ste u tom trenutku zapravo oduzeti svojim ostalim pacijentima koji očekuju pribranog liječnika koji će primijeniti ono znanje kako bi im najbolje pomogao", kazala je Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je sustav sigurnosti u zdravstvenim ustanovama zakazao pokazuju i brojke.
Samo 54 posto domova zdravlja, bolnica i zavoda za hitnu medicinu ima video nadzor. 
Tek 7 posto posjeduje tihi alarm. A svega 25 posto zdravstvenih ustanova štiti  zaštitarska služba  24 sata dnevno. 

Premalo da bi se liječnici na svom radnom mjestu osjećali sigurno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo