u opatovcu 1100 osoba / Novi podaci MUP-a: u Hrvatsku u petak do 15 sati ušlo više od 4000 migranata

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U četvrtak je na hrvatski teritorij došlo 5.138 migranata. Do sada je većina migranata prevožena vlakovima i autobusima do mađarske granice

16.10.2015.
17:00
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Od ponoći do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 4.193 migranta, a od početka migracijske krize nešto više od 185 tisuća, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1100 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 185. 300 migranata, navodi MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak je na hrvatski teritorij došlo 5.138 migranata. Do sada je većina migranata prevožena vlakovima i autobusima do mađarske granice.

Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val,te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima,najavio je u petakmađarskiministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Premijer Cerar još nije komentirao odluku mađarske vlade, ali je ranije u petak nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bruxellesu povodom europskog summita iskazao bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izrazio neodobravanje za Orbanovu politiku prema izbjeglicama, Cerar je kazao da će Slovenija, ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom, što može izbjeglički val skrenuti prema Sloveniji, morati reagirati kao i prošlog mjeseca, kad je kroz nju prema Austriji i Njemačkoj iz Hrvatske u tranzitu prošlo skoro 4.000 ljudi.

To znači da će se uspostaviti "maksimalna kontrola granice" s obzirom na činjenicu da je Slovenija u schengenskom prostoru i tu granicu mora nadzirati, kazao je Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo