vrlo nova situacija / Novi Zakon o zaštiti potrošača muljatorima izbija iz ruku niz alata, inspektorima daje važnu, novu ovlast

'Neće pokazati odmah značku i reći: mi smo iz Državnog inspektorata...', trgovci uz sniženu, moraju imati i najnižu cijenu proizvoda...

28.5.2022.
20:30
VOYO logo

Neispravni proizvodi, problemi s teleoperaterima, prijevare pri internetskoj kupnji, samo je dio problema s kojima se kupci susreću gotovo svakodnevno. Prava potrošača od danas bi trebao bolje štititi novi zakon. Donosi veće kazne za trgovce, a o ostalim novostima Marko Šiklić.

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije ima loše iskustvo prilikom kupnje. Zagrepčanka Antonija Littlewood se opekla nekoliko puta: "To se događa često, razočaravajuće je i baš jedna neugodna situacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč lošim iskustvima, za Antoniju tradicionalna kupnja i dalje nije opcija: "Kada uzmete taj proizvod i zagrebete tu prvu cijenu ispod možete vidjeti tu istu cijenu ili čak i manju. Reklamirali su popust koji to nije, nego je čak i poskupljenje."

Image
NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA /

U Zagrebu je samo četiri inspektora, predsjednica HUZP-a: 'Mogu biti i tajni kupci, a trgovci će platiti i robu i kaznu'

Image
NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA /

U Zagrebu je samo četiri inspektora, predsjednica HUZP-a: 'Mogu biti i tajni kupci, a trgovci će platiti i robu i kaznu'

No, od danas nema više varanja. Na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti potrošača. Tako trgovci uz sniženu, moraju imati i najnižu cijenu proizvoda. Dijana Kladar, stručnjakinja za potrošačko pravo i odvjetnica Saveza potrošačkih udruga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je neki proizvod bio neposredno prije sniženja dignut na 1500 kuna, pa spušten na 500, trgovci bi po prijašnjem zakonu prekrižili tih 1500 kuna i to bi super izgledalo potrošačima. Sad više neće smjeti prikazati tih 1500, nego 500 i najnižu u posljednjih mjesec dana."

Kozmetika ili stvarna promjena? Ovisno o tome koga pitate. Trgovci novim pravilima nisu zadovoljni. Voditelj trgovačkog centra Marko Župa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj novi Zakon je u potpunosti loše koncipiran, u potpunosti loše napisan i iz prve ruke mogu reći da Zakon kupcima neće donijeti apsolutno ništa, čak štoviše oduzet će im učestala sniženja i akcije koje možemo vidjeti danas u trgovinama."

Nije to jedina novost. Novi zakon štiti i od lošije kvalitete uvoznih proizvoda. Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta praksa se primjenjivala desetljećima i njoj je sada konačno došao kraj. Sada počinje jedna nova eura u kojoj će građani biti potpuno zaštićeni od toga da ih se tretira kao građane drugog reda."

Neće pokazivati značku odmah

Uvodi se i transparentnost na internetskom tržištu, visoke kazne za trgovce, ali i mistery shopping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće pokazati odmah značku i reći: mi smo iz Državnog inspektorata, nego će kupiti proizvod, pa će ga onda možda i koristiti, pa ga reklamirati i zapravo proći s vama cijeli postupak kupnje proizvoda i usluge poslije kupnje i tek vam na kraju reći – mi smo inspektori", kaže Kladar.

Svoja prava kupci bi trebali znati i prije nego im je isto povrijeđeno, no zbog loše informiranosti brojne nepravilnosti prolaze ispod radara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo