procvat nasilja / O ova tri ubojstva govore 'Sluškinje' pred Vladom: 'Vraćat ćemo se dok se ne implementira Konvencija!'

Naime, od ratifikacije Istanbulske konvencije već su ubijene tri žene, što su danas istaknule aktivistice odjevene kao 'Sluškinje' ispred Vlade

23.5.2018.
13:08
VOYO logo

Travanj, petak 13. Istanbulska konvencija usvojena je s 110 glasova 'za', 2 suzdržana i 30 'protiv'. Bit Istanbulske konvencije je, poručila je tada Vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91. U Hrvatskoj je samo prošle godine ubijeno 20 žena, najviše u zadnjih sedam godina, njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri, upozoreno je u studenom 2017. na predstavljanju projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama".

Njenim potvrđivanjem osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, istaknuli su tad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na implementaciju još se čeka. Naime, od ratifikacije Istanbulske konvencije već su ubijene tri žene, što su danas istaknule aktivistice odjevene kao 'Sluškinje' ispred Vlade. "Ovdje smo za brzu primjenu Istanbulske. Tražimo hitnu implementaciju, izlazit ćemo stalno dok Vlada nešto ne poduzme", najavila je Lana Bobić za Vijesti.hr

Što implementacija donosi, a što je posebno problematično? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, implementacija Konvencije donijela bi čitav niz pozitivnih pomaka u području obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama i to u područjima kojima se bavi - prevencija, zaštita žrtava i progon počinitelja. Prvo što se događa jest da bi se zakonodavstvo moralo uskladiti sa zahtjevima Konvencije. Pitanje je koliko je hrvatski zakonodavni okvir prema kojem se većina obiteljskog nasilja tretira kao prekršaj, za koji se izriču novčane kazne ili kazne do 90 dana zatvora, suglasan sa zahtjevom Konvencije da su sankcije "prikladne, učinkovite i odvraćajuće".

Posebno je problematična praksa procesuiranja žrtvi temeljem Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira. Nadalje, također je problematično što su zaštite mjere predviđene kao sankcije dok Konvencija zahtijeva da se njih izriče neovisno o progonu počinitelja. Štoviše, naše zakonodavsto ne predviđa tzv. hitne naloge za udaljavanje koje omogućuje policija već pri samoj intervenciji naredi počinitelju da se udalji iz stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri ugašena života od ratifikacije Konvencije

Image

'Sluškinje' pred Vladom: 'Tražimo hitnu implementaciju Istanbulske!'

Image

'Sluškinje' pred Vladom: 'Tražimo hitnu implementaciju Istanbulske!'

Žene sve više istupaju u javnost o nasilju i zlostavljanju koje su preživjele, ali još gore, o ponižavajućim iskustvima nefunkcionalnih državnih službi. Takvi se slučajevi, nažalost, mogu vući po sudu godinama. Potrebno je raditi na osvještavanju i edukaciji pravosudnih službenika, a isto nalaže i Istanbulska konvencija, svojedobno su potvrdile znanstvenica s Instituta Ivo Pilar, pravnica i članica "Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi" Ivana Radačić kao i odvjetnica Sloković koja je izjavila da "nikad nije bilo gore nego danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo u Petrinji: ubio nevjenčanu suprugu pa se sam prijavio policiji

Posljednje ubojstvo koje trese Hrvatsku dogodilo se noćas u Petrinji. Ubijena je 43-godišnja žena, a prema prvim informacijama, njezin nevjenčani suprug (45) sam se prijavio policiji. Na mjestu događaja je utvrđeno da je žena ubijena oštrim predmetom te uhitila osumnjičenog muškarca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo u Gajnicama: 'Zaklao sam curu koju sam volio'

Prošlu nedjelju oko osam sati ujutro pronađeno je tijelo ubijene žene u Grintavečkoj ulici u Gajnicama. Ivan Kralj (36) ubio je tri godine stariju partnericu Anitu Novoselac (39). I on je nazvao policiju kojoj je priooćio uznemirenim glasom "Zaklao sam curu koju sam volio". Prizor kojeg su zatekli bio je stravičan - Anita je ležala u lokvi krvi zbog višestruko nanesenih ozljeda nožem. Kako je Anitina majka potvrdila, u rano nedjeljno jutro su se žestoko svađali. Iz stana su dolazili povišeni tonovi i vriska. Mjesec dana prije imali su sličan incident da bi se istu večer vratili "ruku pod ruku" u stan iako je njemu bila izrečena mjera zabrane prilaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo u Marinom Selu: zadavio majku sedmero djece pa zapalio prostoriju kako bi prikrio trag

U Marinom selu nadomak Lipika građani se još uvijek oporavljaju od horora koji se odvio krajem travnja. Vatrena stihija progutala je pomoćnu dvorišnu prostoriju obiteljske kuće, a u kojoj je potom otkriveno tijelo 49-godišnje Marije L., majke sedmero djece. Sumnja se da je prvo zadavljena, a onda je, ne bi li zameo trag krvavom zločinu, zapalio prostoriju uz samu kuću dok je ona ležala na tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni sumnjivac je njen ljubomorni suprug Željko. Kad je dim počeo sukljati u vis, stanovnici su odmah pozvali vatrogasce. Počeli su razbijati stakla jer su doznali da su unutra i plinske boce. Susjedi su nakon tragedije potvrdili da su imali često razmirice te da je Željkova ljubomora razarala brak, ali su bili uvjereni "da im brak ide nabolje". 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo