Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Komentira Damjana Ćurkov

Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, no naši meteorolozi preporučuju da se u nju još ne pouzdamo

"Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati"

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
RTL Vijesti/ 29.4.2021. u 16:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrijeme je ovog proljeća doista prevrtljivo, a s obzirom na klimatske promjene svi se pitaju kako će izgledati ljeto. Iako je, kažu meteorolozi, rano za tako jako dugoročne prognoze, Severe weather je ipak objavio svoja predviđanja za ovo ljeto. 

Portal prognozira da će na području središnje i južne Europe biti toplije nego inače. Tu spada i Hrvatska, a prognozu objašnjavaju, širenjem visokog tlaka zraka s juga. 

Sjeverna Europa i Skandinavija, s druge strane, bit će bliže prosječnim temperaturama. Ovakvi vremenski uvjeti kakvi se očekuju, navodi ovaj portal, impliciraju da su mogući snažni toplinski valovi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.

Anomalije s čestim pljuskovima također impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe, što znači da se sugerira velika vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, što također uključuje Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: severe-weather.eu
Image
severe-weather.eu

Nezahvalno komentirati

"Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati i puno je bolje pričekati još nekoliko tjedana kako bi ta dugoročna prognoza bila što preciznija", kaže RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov.

"U kontekstu klimatskih promjena očekuju se sve ekstremniji događaji uz dugotrajnije sušne periode, ali i veće izljeve kiše u vrlo kratkom periodu. Općenito gledajući dugoročne prognoze s većom ili manjom preciznošću mogu predvidjeti odstupanja temperature i oborina u odnosu na spomenute dugogodišnje klimatološke prosjeke. Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima pa i mjesecima uz praćenje svih relevantnih parametara koji nam mogu pomoći u predikciji trenda temperature i oborine", objašnjava.

Upravo se čita

Image
Komentar RTL-ove meteorologinje

Dunja Mazzocco Drvar objašnjava sve o dugoročnoj prognozi: 'Je li kao sportska prognoza?'

Jedan od razloga zašto je problematično raditi dugoročne prognoze tako daleko unaprijed objasnila je bivša RTL-ova prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar u članku o dugoročnim prognozama prošle godine, kada je napisala da se radi o elementima koji utječu na to kako će se atmosfera ponašati u idućim mjesecima.

"Primjerice, kada se radi dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi, iznimno će važno biti koliko je kiše palo tijekom proljeća, a posebno kakav je bio travanj. Ako je palo puno kiše, na ljeto se može očekivati puno nestabilnosti, kao što su pljuskovi i tuča", napisala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inače, u ostatku svijeta, prognoza Severe Weathera je sljedeća: nad Sibirom su vidljive puno toplije temperature od uobičajenih, vlažni uvjeti prevladavat će nad istočnim dijelom SAD-a, Kanadom i Aljaskom, a jugozapadni dio SAD-a može očekivati česta monsunska razdoblja.

RTL Vijesti/ 29.4.2021. u 16:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba