koriste ga i naši vojnici / Obrambena industrija - iskra koja bi mogla pokrenuti Hrvatsku: naše oružje popularan je izvozni proizvod

Iskra koja bi mogla pokrenuti Hrvatsku je obrambena industrija. Procjenjuje se da je oko milijun komada pješačkog naoružanja izvezeno iz Hrvatske prošle godine

5.9.2017.
18:59
VOYO logo

Kacige, oružje, uniforme - hrvatski vojnici u potpunosti su opremljeni domaćim proizvodima. Proizvođačima je to jedna od najboljih preporuka, jer za svaku međunarodnu prodaju dodatan plus je ako proizvode koristi matična vojska. Jurišna puška VHS-2 s našim vojnicima putuje u Afganistan.

"S njom smo proveli mnoga pripremna instiktivna i situacijska gađanja te se pokazala kao vrlo precizna i jednostavna puška za rukovanje. VHS2 puška je specifična jer ima teleskopski usadnikm možemo produžiti odnosno smanjitit duljinu usadnika ovisno o visini čovjeka. Također je specifična po tome što može biti narihtana za dešnjaka odnosno za ljevaka", priča natporučnik Berislav Držanić, pripadnik 7. hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pištolji i puške karlovačkog HS produkta prepoznati su u svijetu. Prodaja na hrvatskom tržištu za ovu je tvrtku prošle godine iznosila tek 0,5 posto. 

"Najaktualniji poslovi su što smo ušli u ozbiljnijim količinama u MUP Indonezije, ja bih to istaknuo, kao i države na Bliskom Istoku kao što su Irak, Tunis, pored Amerike koja je uvijek broj jedan", Željko Pavlin, direktor HS Produkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i jednog od najboljih svjetskih proizvođača antibalističkih kaciga. Izvoze u 70 zemalja, a ove su godine samo za francusku vojsku proizveli 15 tisuća kaciga.

"Udar projektila koji ulazi u kacigu stvara veliku deformaciju. Ta deformacija može biti opsana kao metak ili neka druga opasnost, tko proizvodi najmanju traumu, čija ima najmanju traumu ta je najbolja", Alojz Šestan, vlasnik Šestan-Busch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njihova je imala traumu - nula. Događa se da hrvatsko oružje i oprema završe i u krivim rukama na ratištima poput Sirijskog, na kojem ne bi trebali biti. 

"Činjenica je da Hrvatska nikad nije izvezla ni jedan komad nauružanja u zemlje koje imaju bilo kakvu zabranu ili embargo ili od EU, NATO-a SAD-a ili partnera", Ivica Nekić, direktor Agencije Alan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnji rast obrambene industrije je čak 20 posto. Lani je izvezeno oko 200 milijuna eura oružja i vojne opreme. Dodatan zamah mogla bi joj dati i nabava borbenih aviona.

"Jedni od ključnih parametra su ulaganje, investicija, zaposlenost, paketi poslovno-gopodarske suradnje", tvrdi ministar obrane Damir Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 50 posto izvoza hrvatske obrambene industrije odlazi u Sjedinjene Američke Države, no sve se više otvaraju i tržišta u drugim dijelovima svijeta. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo