PODIJELIT ĆE VIŠE OD TISUĆU OTKAZA / Očaj i nevjerica u očima Uljanikovaca koji su završili na ulici: 'A što dalje? Kopati po kontejnerima'

Potpuno izmoreni, bez plaća i vjere da će se, nakon cijelog radnog staža provedenog u škveru, imati gdje zaposliti

20.5.2019.
17:42
VOYO logo

U grupama od po 30 ljudi svakih sat vremena. I tako će biti do kraja tjedna, kada će otkaz potpisati i posljednji od 1118 radnika. 

Uljaniku su dali sve. Nakon desetljeća provedenih u brodogradilištu sve što odnose su - cipele i trliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radno odijelo nosim. To je sve što nakon 39 godina imam", kaže jedan od radnika. Na pitanje što dalje, kratko odgovara: "Kopat po kontejnerima, a što ćemo."

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su počeli dolaziti oko 9 sati. Potpuno slomljeni, a i dalje provlače svoje kartice, ruke su navikle. 

"Malo je tužan kraj, nije trebalo tako završiti", kaže radnik Rino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo neki kratko sastanak, upoznali su nas s pravima. Ja idem u mirovinu, danas mi je bio zadnji dan, nakon 42 godine skoro."

Na spisku piše tko će doći koji dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko je otkaza da nam ne stignu dati. Kao u komore kad su vozili, znamo gdje i kako. Tako se nama dešava, po 300 na dan će ih uspjeti valjda riješiti", kaže Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca.

U međuvremenu u Zagrebu ministar Darko Horvat demantira da su Kinezi, koji sutra dolaze u 3. MAJ, zainteresirani samo za riječko brodogradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, nije isključivo i nužno da se na prostoru Pule i Rijeke samo grade brodovi."

Problemi se gomilaju, naručitelj iz Belgije traži povrat sredstava za nedovršen brod. S kamatama. Ukupno 920 milijuna kuna. Ministar kaže da su spremni platiti najviše 222 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo prihvatiti da se brod završi u pulskom škveru ili da se otegli, razgovaramo u ovom trenutku oko cijene koštanja ijednog i drugog postupka", kazao je Horvat.

Radnici u kineski spas ne vjeruju. Sutra na red dolaze novi. Svakih sat vremena njih 30. Potpisat će otkaz i ponovno provući karticu u škveru  koji je othranio Pulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo