lik i djelo / Od dvora do ćelije s čučavcem: Prava borba da Todorić dokaže svoju nevinost tek počinje

Nekoć najmoćnija osoba, miljenik državnog vrha, čovjek o kojem se u medijima rijetko govorilo, a još rjeđe kritiziralo

8.11.2018.
7:00
VOYO logo

Nikad nitko u maloj Hrvatskoj nije bio bliže kraljevskom životu. U pravom dvorcu, s pozlaćenim stubištem i pozlaćenim naslonjačima. 55 tisuća najluksuznijih kvadrata iznad Zagreba bili su dom Ivici Todoriću i njegovoj obitelji. 

"Govore, Ivica Todorić, nekakva jahta njegova pa je snimaju, a u 11 godina bio sam pola sata jedanput na toj jahti", govorio je Todorić. O dvorcu i jahti sanjao je na počecima – na poslu s cvijećem u rodnom Kloštar Ivaniću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, strelovit uspon diplomiranog ekonomista počinje osnivanjem Agrokora 1989. Nije prošlo dugo i Ivica Todorić postao je najmoćniji čovjek regije, miljenik banaka, ali i državnog vrha. 

Život na visokoj nozi

Bio je vlasnik udjela u 143 kompanije u Hrvatskoj, BIH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, a kupovao ih je na kredit. "Tko je napravio što sam ja napravio? Koju god sam kompaniju uzeo, napravio sam od njih najveće svjetske kompanije", govorio je Todorić krajem lipnja 2014. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne na kredit, već na račun Agrokora, obitelj Todorić živjela je na visokoj nozi. 
Plaćao se safari, avionske karte i kompletna luksuzna putovanja. Samo tridesetak torbica kćerke Ive Balent procjenjene su na oko 300 tisuća eura, a na Agrokorov račun kupovala je i donje rublje. 

26. listopada Todoriću policija stiže na vrata. On bježi u London i počinje novi život. Prvo se naselio u luksuznom dijelu grada, nedaleko od obitelji princa Williama. No, polako se selio u sve skromnije dijelove Londona. Iz egzila je podnio više kaznenih prijava i pisao blog.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stan, odvjetnike i jamčevinu potrošio više od milijun i pol kuna

Onaj isti Todorić, kojega se godinama nije moglo dobiti za izjavu, sad je sve dijelio s javnošću. Iako mu je blokirano više od 64 milijuna eura, Todorić je na stan, odvjetnike, jamčevinu ugrubo potrošio više od milijun i pol kuna.

Obitelj Todorić od prošlog je mjeseca počela iznajmljivati i dijelove Kulmerovih dvora, što pokazuje kako su računi doista presušili. A glavi obitelji sud u Londonu nije  prihvatio teoriju o političkom progonu, što znači da je otvoren put do njegova izručenja Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina u bijegu Todorića je promijenila i fizički. Najbolje to vidi frizer Zoran Dačić, koji ga je šišao baš svakoga dana. Tvrdi kako je smršavio te da mu je od stresa firzura katastrofa.

Novi tretman za bivšeg vlasnika Agrokora

Frizura mu je trenutačno najmanji problem jer iz Londona se vratio neki drugi Ivica Todorić. Čovjek koji više nije vlasnik Agrokora. Iz svog helikoptera preselio se u zadnje sjedište regularnog leta koji ga ovoga puta nije odveo do dvorca sa zlatnim stubištem, već do Remetinca s metalnim čučavcem. No, saga o Ivici Todoriću time nije završila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava borba da dokaže svoju nevinost tek počinje. Ali ovaj put Ivica će Todorić imati tretman kao svaki drugi građanin Hrvatske.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo