policijski big brother / Od kada su instalirane kamere, čak 3 i pol tisuće vozača dobilo kaznu u poštanski pretinac

U mjesec dana od kad su instalirane nove policijske kamere, pokazale su se iznimno učinkovite. Zbog prebrze vožnje u Zagrebu je u prvih deset dana kažnjeno 1352 vozača

27.8.2015.
22:15
VOYO logo

Tisuće neodgovornih vozača u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, ovih su dana ostali neugodno iznenađeni kad su u poštanskom pretincu dobili kaznu zbog prekoračenja brzine iako ih policija nikad nije zaustavila. U mjesec dana od kad su instalirane nove policijske kamere, pokazale su se iznimno učinkovite.

Nikada na zagrebačkim cestama vozači nisu toliko pazili koliko je ograničenje brzine, kao u posljednjih mjesec dana jer znaju da su, na većini glavnih prometnica, postavljene kamere koje ih fotografiraju ako prejako stisnu gas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A po džepu je u Zagrebu dobilo 1352 vozača u prvih deset dana od uvođenja sustava. U Rijeci je do 12. kolovoza, fotografirano 939 prekršaja, a u Osijeku do danas, 1116. Ukupno gotovo 3 i pol tisuće kazni.

Policija je zadovoljna, ne zbog kažnjenih, nego zbog onih koji su usporili.

"Osim onog represivnog djelovanja postignuto je ono što je bio cilj, a to je preventivno djelovanje", kaže Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog preventive, postavljeno je više kućišta nego što ima samih kamera. U Hrvatskoj je ukupno 15 kamera, a 30 kućišta. A ako nekome padne napamet oštetiti ih, neće se dobro provesti.

"Ovisno o okolnostima koje su dovele do oštećenja, za počinitelja je propisana kazna zatvora i do pet godina", kaže Darko Grac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća predviđena kazna je ona za vožnju bržu od 50 kilometara iznad dopuštenog u naseljenom mjestu – 15 tisuća kuna. Među tisućama kažnjenih u posljednjih mjesec dana, bilo je i takvih neodgovornih vozača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo