nema koristi / Od manjeg PDV-a na hranu svako kućanstvo trebalo je lani dobiti 872 kune. Ali nije

Image
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Hrana je trebala biti jeftinija od 9 do 10 posto, što se nije dogodilo ni u jednoj kategoriji osim voća

8.6.2020.
12:30
Miranda Cikotic/Pixsell
VOYO logo

Niži PDV na voće, povrće, svježe meso, plodove mora i jaja koji je u primjeni od početka prošle godine trebao je prosječnom hrvatskom kućanstvu u prošloj godini donijeti uštedu od 872 kune, precizno su izračunali u Vladi kad su predstavili paket poreznih izmjena koji je značio da će PDV na spomenute proizvode pasti s 25 na 13 posto.

Spomenuta je hrana trebala biti jeftinija od devet do deset posto, a nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o cijenama za prošlu godinu pokazuju da se to nije dogodilo ni u jednoj kategoriji osim voća, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nigdje nikog /

Korona zadala udarac i turizmu na Hvaru: Kokteli 25 umjesto 50 kuna, noćenje od sedam, osam eura

Image
Nigdje nikog /

Korona zadala udarac i turizmu na Hvaru: Kokteli 25 umjesto 50 kuna, noćenje od sedam, osam eura

Cijene voća su lani u prosjeku bile niže za 7,2 posto nego u 2019. godini. Cijena mesa je bila 0,9 posto niža nego godinu dana ranije, ali to je zahvaljujući cijenama u prvih nekoliko mjeseci kad su trgovci na akcijama nudili i do 30 posto jeftinije proizvode, poput svježe piletine. Povrće je u 2019. godini zadržalo istu cijenu kao i godinu dana ranije, odnosno u prosjeku je bilo skuplje 0,8 posto, a više su i to za 1,1 posto i cijene ribe i plodova mora, piše Novi list.

Država se nadala i da će taj potez povećati domaću poljoprivrednu proizvodnju jer je PDV ciljano smanjivan na svježe namirnice. Prve procjene kažu da je vrijednost outputa poljoprivredne djelatnosti, odnosno ukupne poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini bila 17,2 milijarde kuna što je 0,7 posto manje nego godinu dana ranije. Tako je, primjerice, proizvodnja jabuka pala za čak 31,5 posto u odnosu na 2018. godinu, 30 posto je pala proizvodnja krušaka, 35 posto oraha, 27 posto višanja i trešanja, 35 posto proizvodnja šljiva. Rasla je proizvodnja lješnjaka, mandarina, smokava i jagoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče povrća, manje se proizvodilo kupusa, cvjetače, rajčice, paprike, svih vrsta salate, luka, poriluka, a rasla je proizvodnja mrkve, cikle, graha i mahuna. Koristi od smanjenja PDV-a naravno imali su uvoznici. Podaci DZS-a kažu da je u Hrvatskoj u prošloj godini uvoz hrane i živih životinja bio vrijedan 20,535 milijardi kuna, odnosno da je rastao za 2,2 milijarde kuna što je rast od 11,6 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo