Život na pozornici / Od ponedjeljka kreću kazališne predstave: 'Potpuno smo sigurni da su naši glumci zdravi'

Iz kazalištva tvrde da će kvaliteta izvedbi bez obzira na nova pravila ostati ista

16.5.2020.
15:35
VOYO logo

Nakon gotovo dva mjeseca pauze, život se opet vraća i na daske koje život znače.

Predstave u kazalištima diljem Hrvatske kreću od ponedjeljka, a probe su, primjerice u splitskom HNK pod novim okolnostima, počele danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati predstave i koja će pravila publika morati poštovati u kazalištu?

"Grozno mi je nedostajalo kazalište, ja sam toliko navikla na svoje kolege, na predstave, volim taj svijet teatra. I moram priznat da mi je ova karantena, isključivo što se kazališta tiče, jako teško pala", kazala je Zorana Kačić Čatipović, glumica HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva proba donijela je i neka nova pravila.

"Obavili smo sve po propisima, dezinficirali se i sve to. Sad neki poljubac u predstavi i tako, to ćemo izbjegnut, prilagodit, ali nije da će nužno promijenit", rekao je Nikša Arčanin, glumac HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, održavanje razmaka pri glumi neće biti lagan zadatak.

"Gledajte, to je u kazalištu nemoguće. Kazalište bez dodira nije moguće. Potpuno smo sigurni da su naši glumci zdravi. Zapravo žive u nekoj vrsti karantene kazalište-kuća-kazalište-kuća tako da pokušavamo napraviti sve da to bude optimalno", izjavila je Nenni Delmestre, redateljica predstave "Laponija" HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila vrijede i za gledatelje koji će na predstave morati doći s maskama, a pri ulazu u kazalište dezinficirat će se im se obuća i ruke i provjeravati tjelesna temperatura.

"Tehnička služba pomalo prelazi u sanitetsku. Potrebno je osigurati sav sanitetski materijal za zaštitu i publike koja dolazi ovdje, a također i glumaca i tehničkog osoblja koji rade na samoj realizaciji predstava", poručio je Damir Punda, ravnatelj Tehnike HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kvaliteta izvedbi ostat će ista, kažu u kazalištu.

Prema mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i gledatelji će trebati održavati propisani razmak što znači da će u ovom gledalištu sa 650 sjedećih mjesta biti popunjeno njih tek 187.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila gledateljima ne smetaju.

"Jedva smo ovo dočekali, iskreno govoreći, da ponovo krene. Imam osjećaj da se vraćamo u život i da najzad nešto svijetlo se počelo događat", rekla je Maja Dvornik iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život se vraća. Evo, drago nam je da sve to skupa ponovno dolazi u jednu lijepu normalu i veselimo se svemu tome", rekao je Zlatko iz Splita.

Ulaznice za ovu, kao i za sve ostale predstave i programe u splitskom HNK do početka Splitskog ljeta bit će besplatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo