fetiš na nekretnine / Od štale, roštilja do parfumerija. Direkt istražuje počinje li novi val nekretninskih afera: 'Čini se da vlada El Dorado'

Uz Zvonka Frku Petešića još 34 dužnosnika trenutno renta državni stan za sitnu cijenu

31.1.2022.
22:20
VOYO logo

Što je zviždačica Maja Đerek danas na ispitivanju u USKOK-u rekla o ministru Mariju Banožiću nije poznato, ali je poznato što je o njoj rekao ministar Mario Banožić: da nije zviždačica nego nečija zviždaljka.

Afera s pogodovanjima u dodijeli i naplati državnih nekretnina protegla se i do predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ali još uvijek je neizvjesno hoće li za nju itko biti kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je izvjesno da nam je država i dalje neuređena i zapuštena, kakva već i treba biti da se krivac u njoj može skriti.

Što to smrdi u Institutu za parfeme, trenutno ništa jer ne radi, ali upravo taj državni prostor na prestižnoj lokaciji u centru Zagreba otvorio je cijelu novu aferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALVERZACIJE S NEKRETNINAMA /

Đerek optužuje Banožića, a bivši ministar državne imovine optužbe odbacuje i indirektno optužuje Pantovčak

Image
MALVERZACIJE S NEKRETNINAMA /

Đerek optužuje Banožića, a bivši ministar državne imovine optužbe odbacuje i indirektno optužuje Pantovčak

'Doista se čini da vlada El Dorado na tom polju'

Miris korupcije sad istražuje USKOK jer postoji više od 200 lokala koje država daje u najam kafićima, restoranima i brojnim drugim obrtima, a gazde najam bezbrižno ne plaćaju, barem tako tvrdi aktualna državna zviždačica broj jedan.

"Mislim da je vrijeme da javnost sazna kako se upravlja državnom imovinom i kako se gube milijuni", kazala je zviždačica Maja Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maja Đerek nije zviždačica nego zviždaljaka interesnih skupina", tvrdi ministar obrane Banožić.

"Budući da je gospodin Banožić dao nalog da se ti prostori odpečate, ti iznosi nikad neće biti naplaćeni", kaže Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To da sam pogodavo ovoj obitelji, kako ste rekli da se zove, Rodić, nemam veze s tom obitelji", uzvratio je Banožić.

Otkad je afera dosipla u javnost spomenuta obitelj u medijima se nije oglasila. Zaključak ministra je jednostavan: Đerek nije poštivala proceduru jer je u tijeku sudski postupak protiv te obitelji baš zbog tog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi sporan državni prostor za koji se također navodno godinama nije plaćao najam, a koristio se je prostor na kojem se nalazi ugostiteljski objekt Lira, također na top lokaciji u centru grada, Teslina 5.

"Mislim da govorite za ovog vlasnika Lire znam za taj slučaj, ušao je u najam, ali nije mogao dobiti minimalne tehničke uvjete", rekao je ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer nije imao struju, pa se u strujni problem direktno uključio i predsjednik Sabora Jandroković i državni tajnik Katičić koji je zbog Lire zvao Đerek nekoliko puta.

"Nakon afere u Državnim nekretninama i onoga što je iznijela zviždačica, doista se čini da vlada El Dorado na tom polju, doista se čini da se nekretnine u vlasništvu države dodjeljuju na neki čudan način", tvrdi Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u HGK objašnjavaju cijeli proces zakupa državne imovine mogao bi biti puno bolji."U ovom trenutnku je dosta teško doći do informacija kad imamo zakupoprimce vezane za državne nekretnine postoji li od države interes za zakup, tako da
To bi se moglo biti tranaprentnije", smatra Boro Vujović, dopredsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Sve te sumnje u pogodovanje s državnim nekretninama dolaze nakon što već tjednima traju prozivke šefa kabineta premijera zbog načina na koji se uselio u državnu nekretninu. Prozivke su besmislene, tako nekako i večeras iz vrha Vlade nastavljaju s obranom svog kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam, ja ne mogu razumjeti zašto se napada takvog čovjeka. Ako netko misli da je kazneno djelo onda ga treba i prijaviti. Ja mislim da nije", tvrdi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Uz Zvonka Frku Petešića još 34 dužnosnika trenutno renta državni stan za sitnu cijenu. I članovi vladajućih i oporbe, sve naravno posve regularno. Nekretnine, doduše, ne one državne, nego privatne kao da su vječni problem vrha politike. Neki su zbog njih završili na sudu neki se ispričali, a neki ostali upisani u legendu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od barake, štale, roštilja, do parfumerija, čini se da novi val nekretninskih afera tek počinje, jer hrvatski političari očito imaju fetiš na nekretnine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo