iduće ljeto film o barbie / Od stereotipne plavuše do invalidskih kolica. Barbie se promijenila? Pričali smo s ljudskom barbikom

Image
Foto: RTL Direkt

Promovirala je život na visokoj nozi, jedno vrijeme prodavala se uz vagu koja je bila zacementirana na 49 kilograma

30.6.2022.
22:56
RTL Direkt
VOYO logo

Ima plavu kosu, od glave do pete je obučena u pink odjeću, vozi rozi kabriolet. Ona je naravno Barbie, a idućeg ljeta prvi put ćemo je vidjeti u filmu. Barbie glumi Margot Robbie, a Kena Ryan Gosling.

Iako je Barbie, lutka savršenih proporcija u uskoj odjeći u prošlosti bila generator predrasuda i djevojčicama davala nerealnu sliku o ženama ipak stvari su se danas promijenile. Danas možete kupiti Barbie u invalidskim kolicima, sa slušnim aparatom, s oblinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka, lijepa, savršenih proporcija, bez kilograma viška. Ona nema celulit, ona ima nestvarne proporcije, ona je savršena. Rođena je u Njemačkoj i ove godine je napunila 63 godine. Ona je Barbara Milicent Roberts. Svi je znamo kao - Barbie.

„Barbie mi je obilježila djetinjstvo, da. Osobito zato što su moji starci gastarbajteri pa je meni Barbie bila dostupna prije nego drugoj djeci. Sve curice su voljele Barbie, oblačile smo ih, čak smo im šivale odjeću“, kazala je Vlatka Pokos, voditeljica i pjevačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERNET 'GORI' /

Hot or not? Osvanula prva fotografija preplanulog Ryana Goslinga kao Kena u filmu o Barbie lutki

Image
INTERNET 'GORI' /

Hot or not? Osvanula prva fotografija preplanulog Ryana Goslinga kao Kena u filmu o Barbie lutki

Izgleda kao autentični američki proizvod, ali zapravo je Barbie Njemica. Ruth Handler gledala je svoju kćer kako se igra s papirnatim lutkama nakon čega je osmislila plastičnu plavušu. Prva barbika nosila je crno-bijeli jednodijelni kupaći kostim i imala je kosu podignutu u rep. Starija je od Kena dvije godine, a prije 60 godina koštala je 3 dolara. Promovirala je život na visokoj nozi, jedno vrijeme prodavala se uz vagu koja je bila zacementirana na 49 kilograma. Kada se njezine dimenzije pretvore u ljudske, Barbie bi zapravo jedva stajala na nogama.

„Za mene je pretjerano savršena. Možda da je malo deblja. Nikad mi se nije sviđao ken. Nisam nikada mislila da muškarci trebaju biti lutke“, kazala je Noor iz Jordana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Živjela sam u Ukrajini i nismo imali mogućnosti kupiti lutku u trgovini. Čekali bismo da dođe jedna ili tri Barbie lutke u dućan. Nisam htjela biti Barbie jer volim biti ovakva kakva jesam“, poručuje Xenia iz Ukrajine.

A danas barbika ima raznih, svih boja kože, s oblinama, u invalidskim kolicima, sa slušnim aparatićem. Danas Barbie nije samo lijepa ona je i pametna. Nogometašica, vozačica formule, pilotkinja, doktorica. Pa čak i predsjednica države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Velike kontroverze postoje oko Barbie. Ona je trebala imati drugačiju funkciju nego što se ona dogodila. Ona je trebala biti puno više od lutke koju samo presvlačimo trebala je biti emancipirana mlada žena, ali nekako je napravljena da ne odgovara stvarnosti“, tvrdi Rada Borić (NL), saborska zastupnica.

„Pojavila su se i ta neka druga pitanja. Činjenica da je ona pripadnica više klase, te proporcije, to što je bjelkinja i slično. Na to je Mattel odgovorio i unio raznolikost među barbike“, kazao je Mario Kozina, filmski kritičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često su joj zamjerali da daje iskrivljenu sliku ženskog tijela, da djevojčicama nije dobar uzor. Ali zato je uzor Marceli iz Los Angelesa. Ona je ljudska Barbika. Da joj bude što sličnija na operacije je potrošila 80 tisuća dolara.

„Mama mi nikada nije kupila barbiku. Smatrala je da nije primjereno da se djeca igraju s lutkama. Svi moji prijatelji su imali barbiku, osim mene. Postala sam opsjednuta lutkom, ali poslije sam zaboravila na to. Kada sam došla u Ameriku prije 22 godine pomislila sam da to može postati moja maštarija. Pomislila sam kako ja mogu biti barbika. Počela sam se odijevati kao ona, nositi periku i šminkati se“, ispričala je Marcela Iglesias iz Los Angelesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsjednuta je i Pamelom Anderson, a od supruga je napravila svog ljudskog Kena.

„Zajedno smo 30 godina. Pokušavam ga s operacijama i pothvatima preobraziti u Kena. Tako da, moj suprug je moj Ken“, kaže Marcela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je i Ken evoluirao. Više nije samo plavi nabildani mačo muškarac. Sada može biti i sirena. Ne znamo hoće li Ryan Gosling biti sirena u novom filmu o Barbie i Kenu, ali znamo da prvi film o najpopularnijem plastičnom paru stiže sljedeće godine.

Zašto bi netko radio taj Barbie film?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zato što je to idealna prilika da se isprepleću i filmska umjetnost i industrija masovne proizvodnje igračka. Na prvi pogled bi čovjek rekao da će to biti film za djecu, ali s obzirom na to da je Greta Gerwing scenaristica i redateljica i da je njen muž odnosno partner koscenarist, a oboje su poznati po nezavisnim filmovima kojima su se bavili ozbiljnim temama ja pretpostavljam da će imati svijest kojoj se publici obraćaju, ali sigurno će dovesti u pitanje neke stereotipe“, poručuje Kozina.

Stereotipe koje je Barbika jednom generirala, danas na razne načine Matel pokušava razbiti. Našoj je sugovornici Marceli možda na ekstreman način utjecala na život, ali većini djevojčica ili dječaka to je na kraju ipak samo lutka. Jako draga lutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo