RTL-ov Dosje / Od superheroja do negativca u samo godinu dana: Oporba odlučuje o Beroševom opozivu, nije siguran ni uz premijerovu potporu

Kada dugovi u zdravstvu opterećuju proračun, a reformi nema - uz Beroša se veže čitav niz afera

25.4.2021.
22:00
VOYO logo

Od supermena do negativca kojem se trese fotelja - u samo godinu dana.

Vili Beroš je u borbi protiv koronavirusa brzo postao omiljeni ministar, a jednako dobro je kotirao i u vladajućoj stranci, gdje se njegovo ime spominjalo u brojnim kombinacijama, pa i kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

No, već godinu danas poslije, kada dugovi u zdravstvu opterećuju proračun, a reformi nema - uz Beroša se veže čitav niz afera. Oporba u srijedu odlučuje o pokretanju opoziva, a ne može biti siguran ni u bezuvjetnu potporu premijera.

Image
ministar zdravstva /

Beroš o debaklu s CijepiSe: 'Možda ne funkcionira onako kako smo željeli, ali radi dovoljno'

Image
ministar zdravstva /

Beroš o debaklu s CijepiSe: 'Možda ne funkcionira onako kako smo željeli, ali radi dovoljno'

Bio je pravi čovjek u pravo vrijeme na pravom mjestu- smiren, otvoren i vjerodostojan- tako se bar tada činilo. Superjunak Vili bio je za djecu, a pohvale za tog Dalmatinca stizale su sa svih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je nevjerojatno kaj mi Dinamovci rade! Piše zakaj si tak uspješan. Jer si kao hajdukovac već par desetljeća naučen na krizu. I kaj bi sad čovjek njima rekao'', govorio je Beroš 20. ožujka prošle godine.

Godinu dana kasnije - Beroš više nije tako razgovorljiv. Njegove ugovore sada češlja USKOK, a predmet je otvorilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Afere mu se lijepe jedna za drugom- da je pogodavao prijateljima- od platforme Cijepi se, do unosnih PR poslova bez javnog natječaja, do dodjele IT poslova tvrtki koja se bavi i cvjetnim aranžmanima.

''Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam zadnjih dana, ispada da je pola Hrvatske moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne'', rekao je Beroš za RTL Danas 19. travnja.

Uz sve to, među najgorima smo u cijepljenju u Europi, a dugovi u zdravstvu došli su do grla. Za oporbu dovoljno za opoziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svinjarije koje se događaju u zdravstvu svaka od njih, sama za sebe bila bi dovoljna da Beroš ode, ako neće sam onda ćemo osigurati da dobije poguranac'', kazao je Peđa Grbin.

Ili uspornik, jer do sada se premijer nijednog ministra nije riješio zbog opoziva oporbe, već kad je on to htio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi ćemo to braniti kao i parlamentarna većina'', rekao je premijer Plenković.

''U proteklih 5 godina su imali 10 takvih inicijativa i rezultat je 10:0, sada će biti vjerojatno, sigurno, 11:0 za vladajuće u odnosu na oporbu'', rekao je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi Plenković - Beroš ionako čine se zaoštreni već neko vrijeme. Beroševi planovi kako namaknuti novac u zdravstvu, premijeru se pred izbore nimalo nisu svidjeli.

''Onaj stupanj izdvajanja za zdravstvo iz naših plaća mogao bi se povećati'', kazao je Beroš 30. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To ćete morati njega pitati, mi nismo o toj varijanti raspravljali ni na jednoj razini Vlade'', rekao je Plenković 31. ožujka.

Kulminiralo je na saborskom odboru za zdravstvo, gdje je ministar financija misleći da nema kamera otvorio sve karte - rashodi u zdravstvu su čak 34 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Meni je teško, ja ne znam mislim nisam dovoljno pametan kako u godini Covida toliko lijekovi rastu. Svi živi rastu. Za rashodovnu stranu podržavam što god podržite samo da idemo racionalizaciji'', kazao je ministar Zdravko Marić.

Odgovor Berošev je bio do sada neviđen - za nepostojanje reforme okrivio je premijera, koji je jednako žestoko uzvratio.

''Da su na stolu premijera određen nacrt, prijedlog mjera. Ako za to dobijem svijetlo na nivou Vlade, kako ste i sami rekli, nakon završetka lokalnih izbora'', rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U svakom slučaju što se mene tiče ako su novi zakoni spremni ako ih je Beroš spremio mogu ići na sjednicu Vlade idući tjedan'', kazao je Plenković.

''Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera Plenkovića. Ukoliko ne dođe do provedbe reforme bit ću kriv isključivo ja'', rekao je Beroš.

Greške kod neurokirurga što je inače, Beroš po specijalizaciji, su uglavnom kobne. U politici Beroš ih je dosad sve preživio. Kao pomoćnik ministra, naslijedio je tada aferama opterećenog Milana Kujundžića. I ubrzo osvojio naciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke omiljenog ministra, uskoro su se počele vagati kada je u lockdownu dozvoljena procesija za križen u njegovom i premijerovom rodnom Hvaru.

Epidemioloških mjera koje je propagirao ni sam se nije držao. Od korona partya s Ninom Badrić, do HDZ-ovog slavlja u stožeru nakon pobjede na izborima. Premijera je doveo u neugodnu situaciju i u aferi Spikerfon - nakon kojeg se postavilo pitanje kako se kadrovira u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hoće li reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?'', rekla je Dijana Zadravec.

''Gledaj ja ti hoću reći samo ono što sam ti rekao, a to je da je vrh stranke uključujući Andreja tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja nemrem više od toga. Ja iz ovih okvira nemrem otići'', govorio je Beroš.

Iako uporno ponavlja da potporu premijera i dalje ima, u to mu rijetki vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gospodin Beroš očito nema podršku svoga šefa. On je tu da ga se potroši i baci kao ručnik sa strane'', rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Čak mu je i oporba na kraju dala vremena za častan uzmak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je legitimno dati čovjeku priliku da sam ode, da ne muči i sebe i druge dugotrajnom saborskom raspravom'', kazao je Grbin.

''Ministar Beroš samo još nije dovoljno potrošen, šteta novog čovjeka bolje iskoristiti polovnog do kraja krize koji može primiti preostale metke'', rekla je Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer čovjek je to koji je na izborima dobio više preferencijalnih glasova od premijera, i slovio kao HDZ-ova izborna dobitna karta.

''Nisam opterećen ministarskom pozicijom. Moja ministarska plaća je manja nego moja liječnička plaća. Ovo je vrlo težak rad, ali sam ga spreman nastaviti i dalje ako mi okolnosti to dozvole'', rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nekadašnjeg supermena Vilija do negativca. Ostaje mu ono, što je uvijek ponavljao: ''Kako su dva tjedna sljedeća ključna''.

Ključna - da se vrati u milost premijera, osim ako je već u njegovoj glavi odavno otpisan. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo