odahnuli i đaci i roditelji / Odzvonilo jednoj od najizazovnijih školskih godina: Evo koje novosti učenike očekuju od jeseni

Većina škola zbog nadoknade nastave uzrokovane koronavirusom i štrajkom učitelja zadnji će dan odraditi 26. lipnja

19.6.2020.
22:00
VOYO logo

Odzvonilo je jednoj od najizazovnijih školskih godina za učenike i profesore zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. A i roditelji su odahnuli.

''Jako naporno i teško. Nijedna od nas nije završila učiteljsku školu, od nas su puno tražili. Nismo se složili s tim što su se djeca vratila u školu jer puno su tražili od njih, tražili da sve znaju'', kaže Marija Majer iz Zagreba.

Učitelji su, unatoč svim poteškoćama, ipak zadovoljni rezultatima online nastave.

''I učenici i profesori su se sad malo bolje upoznali s informatičkim tehnologijama. Očekujemo da će ipak sve biti malo bolje ukoliko bude potrebe i nužnosti za online nastavom'', kaže Lucija Glavak, profesorica fizike u OŠ Retkovec u Zagrebu.

A ako više ne bude potrebe za online nastavom, sljedeće godine ministrica Divjak planira eksperimentalnu fazu uvođenja cjelodnevne nastave u osnovne škole.

''Naš sustav obrazovanja obuhvaća najmanji broj nastavnih sati ako gledamo različita istraživanja, što europska što svjetska'', kazala je Blaženka Divjak.

A primjer cjelodnevne nastave izgledao bi otprilike ovako: Redovita obvezna nastava trajala bi od 8 do 12.30. Uslijedila bi jednosatna pauza za ručak i boravak na svježem zraku, a od 13.30 do 15 sati učenici bi pohađali obvezni izborni program poput dopunske i dodatne nastave ili izvannastavnih aktivnosti. Od 15 do 17 sati na rasporedu bi po želji i mogućnosti bio organiziran neobvezni program, odnosno aktivnosti izvan školskog kurikuluma poput glazbene škole ili sportskog društva u školi ili izvan nje.

Plan za primjenu ovog programa, u koji bi se uložilo najmanje 600 milijuna eura, u svim školama trebao bi se usvojiti do 2027. A ministrica tvrdi kako će predložiti i uvođenje cjelodnevne nastave i za prva dva razreda srednje škole, koja bi tada bila obvezna za sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo