KRAĆE LISTE ČEKANJA / Odzvonilo višestrukom naručivanju po bolnicama: U samo tri dana obrisano 1088 pacijenata!

U HZZO-u nisu ni znali kolike su liste čekanja, ali sada znaju kako im stati na kraj

20.12.2019.
13:50
VOYO logo

U samo tri dana s listi čekanja u hrvatskim bolnicama obrisano je više od tisuću pacijenata i pacijentica. Nestali su oni koji su se za isti pregled prijavili u nekoliko bolnica, a procedura je to novog jedinstvenog kalendara naručivanja HZZO-a koji je zaživio u većini hrvatskih bolnica.

Na magnetsku rezonancu glave, žila i kralježnice Anto Pavlović naručio se prije pola godine, na red je došao tek jučer, što je još i dobro – naime, prvi slobodan termin za slučajeve koji nisu hitni je za godinu i tri mjeseca.

Neki misle da je to dugo, neki i ne jer ''koliko svijeta ima bolesnoga''. No taj ''svijet'' zna se naručivati na nekoliko mjesta istodobno pa čekati prvi slobodni termin, što je dijelom dovelo do toga da čak i u HZZO-u ne znaju kolike su liste čekanja, ali zato sada znaju kako im stati na kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne postoji više mogućnost višestrukog sustava naručivanja. Uzeti uputnicu i otići u šest bolnica i nekima drugima uzeti pet mjesta'', kaže Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

U tri dana otkada je sustav uveden, obrisano je 1088 pacijenata i pacijentica. Umrežilo se tako 40 od ukupno 64 hrvatske bolnice, ostale imaju rok do svibnja 2020. Naručivanje će se temeljiti na principu ''semafora: hitni slučajevi moraju se odraditi unutar dva tjedna, žuti nisu toliko hitni, a zeleni pacijenti su za kontrolu koju mogu čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaka od 40 bolnica u ovom trenutku kada klikne dobije podatke – kada je tko naručen i za koji termin'', objašnjava Vukelić.

Kod liječnika i liječnica obiteljske medicine i u bolnicama ne mijenja se puno način rada. Naime, kako objašnjava Zvonimir Sučić, pročelnik Zavoda za radiologiju KB-a Sveti Duh: ''Upiše se pacijentov MBO i ako je duplo naručen, to će se izbrisati. Međutim kako pacijente naučiti da ne idu toliko često na te pretrage ako nisu zaista potrebne? Pacijent dođe k liječniku obiteljske medicine i kaže: bole me leđa i onda, što će napraviti? Mora ga pozvati na magnetnu rezonancu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takvi najčešće, ako im nije ništa, svoje nalaze i ne podignu, a za njih u bolnicama postoje i posebne prostorije. Pacijenti, očekivano, promjenu pozdravljaju.

No zdravstveni djelatnici i djelatnice o svemu još nemaju puno saznanja, tek ih čeka obuka. Za sada će se na ovaj način upisivati bolesnici za samo devet pretraga - poput magnetske rezonance, CT-a, gastroskopije te ultrazvuk srca, dojke i štitnjače jer upravo za njih se čeka najdulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo