Računi lete u nebo / Ogromnim rastom cijena plina najpogođenije su bolnice: KBC Zagreb dobio je račun za prosinac kao za cijelu godinu

Ministarstvo zdravstva danas je bez komentara na plinsku krizu u bolnicama, tek trebaju s Gradom naći rješenje za nove dugove bolničkog sustava ionako prezaduženog

29.1.2022.
19:30
VOYO logo

Vrtoglavim rastom cijene plina pogođene su i bolnice. Na adresu najveće bolnice u državi, KBC-a Zagreb, stigao je račun kao za gotovo cijelu godinu! Zagrebačkoj pučkoj kuhinji uskočio je grad, časne sestre iz Samostana svete Klare same su platile račun od 25 tisuća kuna i prelaze na drva. No, visoke račune ne mogu podmiriti svi, pa iz Crkve pozivaju Vladu i gradske vlasti da problem hitno riješe.

Skuplji plin na naplatu je stigao i u bolnice. Iznosi na računima obaraju rekorde.

"Poskupljenje se itekako vidi u ovoj najvećoj bolnici u državi. Samo za plin potrošen u prosincu moraju platiti gotovo isto kao i za plin potrošen u cijeloj 2020. godini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo, da je KBC Zagreb u 2021. godini platio plin gotovo 5 milijuna kuna. Samo godinu dana ranije, računi su bili ispod dva milijuna.

Ista situacija i u bolnici koja je lani bila najveća COVID bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proljeće su im računi na naplatu u prosjeku iznosili oko 800 tisuća kuna, a sada samo za prosinac moraju platiti račun od 3 milijuna i 800 tisuća kuna. Porast je to od 375 posto.

Image
ima li rješenja za rast cijena? /

Savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić za RTL-u Danas: Komentirao poskupljenja energenata, PDV na hranu i euro

Image
ima li rješenja za rast cijena? /

Savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić za RTL-u Danas: Komentirao poskupljenja energenata, PDV na hranu i euro

Ministarstvo zdravstva danas je bez komentara na plinsku krizu u bolnicama, tek trebaju s Gradom naći rješenje za nove dugove bolničkog sustava ionako prezaduženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divljanje cijena plina osjetili su i u pučkoj kuhinji, kojima će razliku u cijeni podmiriti Grad. I danas su najsiromašnijim građanima podijelila 400 toplih obroka.

"Oni prolaze ovuda po ovoj cesti sa kolima koja su 500, 600 tisuća kuna vrijedna i oni gledaju kroz prozor nas kako stojimo u redovima, to im je dovoljno da vide situaciju u zemlji", kazao je Zdravko Međurić iz Zagreba.

"Trebalo bi dignuti plaće na 4, 5 ili 6 tisuća kuna, jer se sa 3 i pol jednostavno ne da živjeti uopće, jer dok se plate režije ne ostane ništa“", poručila je Suzana Pavlek iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer Pučka kuhinja nije jedina. U prosjeku 400 posto veći računi za plin ovih dana stigli su na adrese 70-ak objekata redovničkih zajednica, među njima i Samostanu hercegovačkih franjevaca. Račun od 66 tisuća kuna jedva su podmirili.

{"RELATED":/4183554}

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve smo radijatore zatvorili koji se ne moraju otvarati. I s oltara sam kazao ljudima koji dolaze u Crkvu da će od sada biti hladnije u Crkvi", kazao je fra Svetozar Kraljević, gvardijan Samostana hercegovačkih franjevaca u Zagrebu.

I časne sestre iz Samostana svete Klare same su, iz svog džepa platile račun od 25 tisuća kuna i prelaze na drva. No, visoke račune ne mogu podmiriti svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo to platit, nemamo od kuda. Nema smisla zatvarati plin, ljudi nisu odgovorni, mi nismo odgovorni,  oni koji su odgovorni neka lijepo podmire te račune", poručio je fra Kristo Brkić, župnik u Župi sv. Ivana XXIII., pape u Dubravi.

Smrzavanje, kaže nam fra Krsto ne dolazi u obzir.

"Zatvoriti plin dok sam ja župnik nećemo. Ako treba, ići ćemo preko bilo kojih drugih pravnih institucija i neka oni traže rješenje, jer mi nismo krivi za ovu novonastalu situaciju", kazao je fra Kristo Brkić.

Problem je nastao što su redovničke zajednice svrstane u kategoriju poduzetnika koji već sada plaćaju tri do četiri puta veće račune. Vodstvo Crkve u Zagrebu još se službeno nije oglasilo, očekuje se njihova reakcija početkom tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje bi bilo da nas zakon prepozna kao mjesta gdje redovnice i redovnici žive, a ne gdje obavljaju nekakvu profitabilnu djelatnost", rekao je fra Slavko Slišković, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije.

Danas u gradu bez odgovora, iz gradske plinare tek su nam kratko poručili da zajedno s državom traže način za ublažavanje rasta cijena.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo