Rast i zaposlenosti / Ohrabrujući podaci: unatoč krizi u Agrokoru industrijska proizvodnja porasla

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Nakon pada u travnju, što su analitičari povezivali s krizom u Agrokoru, industrijska proizvodnja porasla je u mjesecu svibnju

30.6.2017.
12:03
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je kalendarski prilagođene podatke o industrijskoj proizvodnji u ovogodišnjem svibnju u usporedbi s istim mjesecom 2016. Prema dotičnim podacima, industrijska je proizvodnja porasla za 3,3 posto.

Blagi pad u travnju, čini se, nije značajnije utjecao na do tada neprekinuti dvogodišnji rast industrijske proizvodnje. Prošli je mjesec došlo do pada, za što su analitičari djelomice smatrali da je posljedica krize u Agrokoru, koja bi se mogla preliti na čitavo gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesečnoj razini, u svibnju je u udnosu na travanj industrijska proizvodnja zabilježila rast od 2,4 posto.

Kolebanja industrijske proizvodnje započela su u ožujku, potvrdio je travanj padom od 0,6 posto, no, svibanj donosi povratak pozitivnog trenda i ohrabrujuće podatke za hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenost u pozitivnom trendu

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,37 milijuna zaposlenih, dva posto više nego mjesec dana prije, što predstavlja rast zaposlenosti treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Porast potrošnje 33. mjesec uzastopce

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja porasla za 3,5 posto na godišnjoj razini, brže nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo, pri čemu je nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 33 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike