'RH je tjedan iza Njemačke' / Omikron prodro i u Bundestag. Nakon prvog slučaja, parlamentarce masovno uzbunjuju 'crveni alarmi' na mobitelima

Image
Foto: AP

Od njih 38 u prostoriji na sjednici, dvoje ih je bilo zaraženo. Dok su govorili, skidali bi masku. I to baš kad Njemačka prelama - radikalne mjere ili ne

22.12.2021.
12:37
AP
VOYO logo

Prvo se pojavila informacija da se pokazalo da je na konstituirajućoj sjednici Odbora za obranu Bundestaga prošle srijede dvoje parlamentaraca bilo pozitivno na COVID. Njemačkim medijima danas se oko podne proširila potvrda da se jedan od to dvoje pokazao pozitivan na delta varijantu, a drugi na omikron.

"Potvrđena je jedna zaraza omikronom", objavili su iz odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji prenose i to da su s prodorom varijante omikron u Bundestag "mnogim parlamentarcima aplikacije za uzbunjivanje počele slati crveni alarm". Odbor za obranu inače ima 38 članova. Na sjednici prošle srijede svi su nosili maske, ali su ih skidali kad bi tko govorio.

Ovakav razvoj situacije pokazuje se kao sudbinski ironičan. Jučer su se okupili vodeći ljudi savezne i regionalnih vlada kako bi raspravili mjere, po mnogima neophodno strože, zbog straha od širenja varijante koronavirusa omikron. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Podlegao koroni u bolnici /

Od COVID-a umro istaknuti njemački desničar, antivakser, žestoki protivnik epidemioloških mjera, znanstvenika, novinara

Image
Podlegao koroni u bolnici /

Od COVID-a umro istaknuti njemački desničar, antivakser, žestoki protivnik epidemioloških mjera, znanstvenika, novinara

Uoči sjednice, očito kao pritisak, Institut Robert Koch (RKI) objavio je alarmantni javni poziv za "maksimalnim ograničavanjem kontakata" i praktično svega, i to "odmah". Na takvu poruku RKI-a neki su političari reagirali gnjevno, drugi su apsolutno podržali RKI, a ministar zdravstva SPD-ov Karl Lauterbach lagano se odmaknuo od RKI-a.

Rekao je da on apsolutno drži do savjete tog znanstvenog instituta bez premca, da rade "rame uz rame", ali i to da si "RKI u okvirima znanstvenog rada može priuštiti određene zahtjeve koje mi ne moramo odmah poslušati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovija vijest o epidemiološko-političkom sastanku na vrhu u utorak pojavila se u srijedu, odmah nakon vijesti o prodoru omikrona u Bundestag, a to je da posebno "jugozapadne njemačke regije" zahtijevaju uvođenje strogih mjera protiv sve izvjesnijeg skorog petog vala COVID-a, pogonjenog omikronom.

Ono što se politički i epidemiološki događa u Njemačkoj, zanimljivo je i iz Hrvatske perspektive, kako je nedavno objasnio Andrej Trampuž, voditelj istraživačkog laboratorija za zarazne bolesti najveće njemačke klinike Charite:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omikron zauzima 30 posto svih novih infekcija u Njemačkoj, a u Hrvatskoj će vjerojatno uskoro, jer Hrvatska zaostaje samo tjedan za Njemačkom."

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo