MILANOVIĆ NA MIROGOJU / 'Opet petljanje, sretno dečkima. One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu'

Kad sve ovo prođe Švedsku će trebati ili izbrisati s karte ili im dati da vode cijeli svijet, poručio je predsjednik Republike Hrvatske

30.10.2020.
10:10
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na gradskom groblju Mirogoj povodom blagdana Svih svetih.

Image
NIJE DOBIO POZIV /

Neobična gesta: Milanović pozvao Plenkovića i Jandrokovića na zajedničko polaganje vijenaca na Mirogoju

Image
NIJE DOBIO POZIV /

Neobična gesta: Milanović pozvao Plenkovića i Jandrokovića na zajedničko polaganje vijenaca na Mirogoju

Najavljeno je to jučer s Pantovčaka uz opasku da je Milanović pozvao i premijera Andreja Plenkovića te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zajedno s njim budu na Mirogoju te obavijest da nisu dobili nikakav prijedlog Vlade ili Sabora za zajedničko polaganje vijenaca koje je uobičajeno u ovakvim prigodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dugo trebalo čekati na odgovor s Markova trga pa su tako iz Banskih dvora poručili da će oni danas najaviti Vladin program obilježavanja: ''Mi nismo ni planirali u petak obilježavati, ujutro premijer ima druge sastanke i obveze. Predsjednik Vlade obilježit će blagdan Svih Svetih u subotu''.

''Tako je bilo zadnjih pet godina, sad nije. Očito je to netko želio izbjeći, to nije način da se radi posao, šteta'', kazao je Milanović komentirajući nakon polaganja vijenaca odbijenicu s Markova trga.

''Sutra će ovdje biti gužva kao u prethistorijskom Babilonu ... šteta, opet sitno petljanje'', ustvrdio je Milanović podsjetivši da postoji dokumentacija kako je to sve izgledalo prethodnih godina. On je, kaže, poziv poslao u zadnji tren, ali samo jer je čekao poziv s Markova trga kako je to bilo prethodnih godina.

''Nije to kohabitacija, mi nismo Francuska'', kazao je Milanović odgovarajući na pitanja o tvrdoj kohabitaciji te poručio: ''Ova svađa nije svađa, nego ciklus koji je započeo klevetom. Ja sam ponudio suradnju''.

Osvnuo se i na sve što slijedi u Vukovaru te tamošnjeg gradonačelnika s obzirom na recentne događaje vezano uz napad na Markovu trgu: ''Ivan Penava je davao izjave koje nisu baš najmudrije. Nadam se da se hodnja u Vukovaru neće iskoristiti za neke političke svrhe iako se to ranije radilo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li s državnim vrhom biti u Vukovaru odgovorio je: ''Rado, ali to se moraju dogovoriti s bivšim članom HDZ-a''.

Kad je, pak, riječ o napadu na Markovu trgu, opetovao je: 'U tom ima elemenata terorizma, ali nema organizacije, to je sada potpuno jasno''. Istaknuo je i da se trebalo ranije sastati, trebalo je odmah, a sada ćemo se morati naći zbog godišnjih smjernica, no to je formaliziranje: ''A kada se treba razgovarati o ozbiljnim temama, onda očekujem da se tako i ponašamo''.

''Premijer je rekao da će me obavijestiti o sastanku - ne treba jer ga zajedno sazivamo'', poručio je Milanović. 

''Bandić je jači od mene, od dragoga boga kada je riječ o obilascima'', poručio je predsjednik komentirajući da je ranije vijence položio gradonačelnik Zagreba Milan Bnadić i komentirao aktualne događaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja nisam neprijatelj, niti šef opozicije, niti to želim biti'', istaknuo je govoreći o potrebnim sredstvima Hrvatskoj i proračunu te rebalansu dodavši: ''Rupe ne možete zatrpavati iz europskih fondova - oni služe za druge stvari, ne za krpanje rupčaga. Ovo je borba za zdravlje, prije svega za mentalno zdravlje svih u svijetu''.

Dajem Vladi poticaj da naprave neke izmjene, kao u kaznenom postupanju oko trajanja uskočkih predmeta vezano uz dužnosnike, kazao je Milanović.

''Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu'', poručio je osvrćući se na zahtjeve u javnosti vezano uz nove mjere. ''On je još gori od mene'', ustvrdio je za Radimira Čačića s obzirom na to da je on jedan od tih koji zazaivaju policijski sat: ''Vlada ga može uvesti, ja na to mogu samo slegnuti ramenima. Ja za to ne želim niti čuti''.

''Od toga se čovjeku ježi koža'', poručio je upozorivši na ograničavanje i kršenje ljudskih prava. ''Želim vjerovati da je Hrvatska demokratska zemlja. Policijski sat - pa to zvuči kao udbaška nadzorna služba ili Staljinova ... što će sada ići policajci s dugim cijevima po ulici'', rekao je predsjednik i poručio: ''Jedno je oprez, drugo je strah''.

''Kad sve ovo prođe, a proći će, živjet ćemo opet normalno, a Švedsku će trebati ili izbrisati s karte ili im dati da vode cijeli svijet'', poručio je Milanović koji ne smatra da je zdravstveni sustav pred kolapsom, ali da će biti opterećen.

Stanje u KB-u Dubrava nije želio komentirati, a smatra da će vjerojatni biti i treći val: ''Lombardija je imala puno mrtvih jer su svakog koji kašlje stavili u bolnicu. Što je ograničenje kretanja, trebali bismo svi stati u 15:05 kao kad je umro Tito?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svojim letovima helikopterima ni sada nije želio govoriti, naime, na pitanje kojim je povodom bio na Mljetu rekao je novinarki da ga to ne smije pitati. ''Jučer sam bio s prijateljima u jednom klubu, ne u Slovenskoj. Uz mene je osiguranje, ja sam u rukama države''.

Opetovao je da se resurse poput helikoptera, aviona i automobila mora koristiti jer su oni tu i opet ustvrdio i da je osiguranje ono koje odlučuje kako će ga prevoziti: "Ista je cijena za državni proračun jer taj novac je potrošen. Taj helikopter u kojem se Plenković ne usudi letjeli jer je neugodno, to je plaćeno. On mora letjeti 100 sati godišnje. Ovi ljudi, dnevnice, blinidrani Mercedes, to sve košta, ali to su zaštićene informacije. ... Taj novac je potrošen. To nije da sam pozvao prijatelje na losos. Ako idem trgovati krijumčarenom robom ili trgovati veprovima ... ista je cijena za državni proračun, opravdano je ono što odluči osiguranje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je za revijalnu štampu, a budući da sam cijelo ljeto proveo sa suprugom, to vam je dosadno. Dajte pusu urednici'', poručio je. ''Najjeftinije je ići pješice na Hvar, ali sa stajališta sigurnosti helikopter je najsigurniji, da ne idem ljeti po autocesti, da ne izbacimo s ceste vas u Škodi ili Golfu. Ma kome se vozi u ruskim helikopterima. Da je bar Augusta, u njoj ima jacuzzi. ..''

A za kraj se još jednom osvrnuo na sutrašnji dolazak kolega s Markova trga i poručio: ''Sretno dečkima'' s obzirom na gužvu koja se očekuje, a sve i u svjetlu trenutne nepovoljne epidemiološke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo