ZAPOSLENIK KONČARA / Oporba oko Horvata: 'Iz zatvora, smješten tamo, moj pokojni djed ga je tamo zaposlio, nije Andrej Plenković'

USKOK je danas završio istragu, a četiri donedavna Plenkovićeva ministra strepe hoće li protiv njih biti podignuta optužnica. Jedan od njih je i nekadašnji ministar najprije gospodarstva, pa graditeljstva, koji se, potvrdili su nam, zaposlio u Končaru preko natječaja

20.10.2022.
20:00
VOYO logo

U veljači je Darko Horvat kao ministar uhićen, iza rešetka je smijenjen, a sada, kao USKOK-ov osumnjičenik, dobio je posao u Končaru. I to, kako tvrde, zbog odlaska u mirovinu inženjera iz društva Končar-Aparati i postrojenja.

"Raspisan je natječaj za inženjera elektrotehnike sa značajnim operativnim iskustvom u tom području. Na natječaju je g. Horvat odabran kao diplomirani inženjer elektrotehnike s velikim iskustvom u području distribucije električne energije, uključujući iskustvo iz područja gospodarstva na domaćoj i međunarodnoj razini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kad je i gdje natječaj raspisan i objavljen, koliko se kandidata prijavilo, to iz Končara ne otkrivaju. Pozivaju se na pravne limite vezane uz komunikaciju. Što god to značilo. To što i država u Končaru ima mali udio, dok su Mirovinski fondovi većinski vlasnik bivšem Horvatovom šefu - očito ništa nije sporno:

"S tim nemam ništa, to je njegova, njegov životni izbor i njegova karijera. Čovjek ima svoj život sada, zaposlio se, vjerojatno traži novu karijeru, novu egzistenciju, on je koliko znam završio FER. Prema tome, nije se zaposlio u nečem drugom nego u struci. Ništa neobično", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo suprotne poruke oporbe:

"To je čovjek kojeg je policija odvela za vrijeme dok je bio ministar u pritvor, da bi on danas bio zaposlen u tvrtki čiji su većinski vlasnici Mirovinski fondovi. Iz zatvora , smješten tamo, moj pokojni djed ga je tamo zaposlio, nije Andrej Plenković", kaže predsjednik MOST-a Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLA POTVRDA /

Oglasio se novi poslodavac Darka Horvata: 'Njegovo područje djelovanja bit će snažniji iskorak društva'

Image
STIGLA POTVRDA /

Oglasio se novi poslodavac Darka Horvata: 'Njegovo područje djelovanja bit će snažniji iskorak društva'

"Sukus svega se može svesti u jednoj riječi - sramota. A onda i pokazatelj načina na koji HDZ smatra da država treba funkcionirati", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Jer i u Končaru je, podsjećaju, na čelu Uprave HDZ-ov Gordan Kolak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ tvrtke u kojima država ima udio ali ne samo te nego i neke koje su potpuno privatne ali ovise o države, koristi za smještaj svojih otpisanih kadrova ili onih koji više ne mogu biti na funkciji jer su predmet kaznenog progona", kazuje Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno lijevog bloka.

Horvat je u veljači, dok je bio u Remetincu, zatražio aktiviranje opcije 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola plaće što sada traje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se koristiti oboje. Dakle to bi bila onda nekakva zloporaba, ako bi se koristile oba dvije mogućnosti, dakle zakon je vrlo jasan: ili jedno ili drugo", rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Razdoblje takozvanog hlađenja, poručuje šefica Povjerenstva, i dalje traje i ne odnosi se samo na upravljačke funkcije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete se doista zaposliti ako je bilo poslovnih odnosa ili ako ste nadzirali to trgovačko društvo, s obzirom na navedeno trebalo bi se ispitati je li bilo nečeg od tog dvoje", govori Novaković.

Bivši ministar Horvat pred kamere ne želi, dok se njegova odvjetnica poziva na pravo na rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo